Hlavní obsah

Až desetkrát silnější rachejtle mohou nyní na český trh

Právo, jn, jfk, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo zábavní pyrotechniky, v níž bylo dosud přípustných nanejvýš sto gramů výbušné směsi, si už lidé mohou v Česku volně kupovat až desetkrát silnější výrobky. Domácí ohňostroje tedy budou ještě riskantnější zábavou.

Článek

V platnost totiž 1. července vstoupilo nové nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh, které je mnohem liberálnější než dosavadní česká legislativa.

„Dívám se na to s velkou nelibostí. Podnikatelům se asi bude líbit, že mohou prodávat skoro všechno, ale z pohledu bezpečnosti se obávám, že to bude mít za následek spoustu úrazů a neštěstí. Jde o skutečně razantní zvýšení kalibru volně dostupné pyrotechniky,“ reaguje na nařízení vlády generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán.

Vládním nařízením je pyrotechnika nyní řazena podle nebezpečnosti do nových kategorií. Ta nejslabší teď bude dostupná mladým lidem už od 15 let, a silnější pyrotechnika od 18 let. Třetí kategorie je určena zákazníkům nad 21 let a obsahuje i výrobky, jež dosud byly v ČR volně neprodejné. Jenom tu nejnebezpečnější produkci čtvrté kategorie si budou moci legálně pořídit pouze lidé z odbornou způsobilostí.

Zpřísnily se naopak normy pro výrobce

Legislativci se hájí tím, že do českých předpisů museli zapracovat normy EU, a že se teď vládním nařízením zpřísnily i normy pro výrobce.

„Chápu, že se s tím nedalo mnoho dělat, protože jde skutečně o sladění s evropským standardem. Dosavadní přísnost českých předpisů vůči zábavní pyrotechnice byla ale určitě správná,“ je přesto přesvědčen Štěpán.

Riziko podle šéfa hasičů hrozí i jindy než na Silvestra. „Vezměte si, kolik je dnes nejrůznějších, ohňostrojů, firemních oslav. Často se odehrávají venku v období sucha a budou teď ještě nejbezpečnější,“ zdůraznil Štěpán.

Lékaři: přibude úmrtí

Že v důsledku tohoto nařízení vlády rapidně vzroste počet úrazů, se obávají i lékaři. „Rozšíří nám to klientelu. Vždyť i světlice desetinásobně slabší, než bude přípustná nyní, způsobovala nezřídka smrt, když zasáhla do životně důležitých orgánů,“ upozornil Lubomír Brož, přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Stejný názor má ředitel této nemocnice Marek Zeman: „S uvolněním silnější pyrotechniky pro všechny zájemce i bez odborných znalostí rozhodně nesouhlasím. Přinese to více úrazů, bolesti, popálenin, i zbytečných úmrtí. Lékaři tak budou mít více práce a léčba může stát i milióny,“ řekl Právu Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám