Hlavní obsah

Chuďas Nečas bude řídit vládu milionářů

Právo, Oldřich Danda

Tolik bohatých lidí jako v kabinetu Petra Nečase v české vládě ještě nebylo. Z patnácti budoucích ministrů přiznalo v dotazníku deníku Právo osm miliónové úspory. Mezi samotnými ministry jsou ale propastné rozdíly.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS)

Článek

Nejchudší je premiér Nečas a na druhém pólu pomyslné stupnice bohatství stojí budoucí ministr zahraničí, šéf TOP 09 a majitel miliardového majetku Karel Schwarzenberg.

Nečas bydlí se svou ženou a čtyřmi dětmi v družstevním bytě v Rožnově pod Radhoštěm (nyní si pronajal pro rodinu byt v Praze), jezdí Škodou Fabií a na účtech má našetřeno několik set tisíc korun. Fakt, že bude mezi svými ministry nejméně zajištěný, ho netrápí a také ho nechtěl vůbec komentovat: „Proč bych na to měl něco říkat,“ reagoval na dotaz Práva.

Ačkoli Schwarzenberg většinu polností, lesů a nemovitostí převedl na svého syna, vlastní v jižních a středních Čechách 4000 hektarů pozemků, také pět zámků a tři nemovitosti v Praze. Soupis celého majetku – například zahradnictví v Čimelicích – by vydal na několik stran.

Schwarzenberg si nemůže stěžovat ani na nedostatek peněz, protože na účtu má 1,3 miliónu korun a na termínovaném vkladu pět miliónů. Předseda TOP 09 má také ke svým příjmům i největší dluhy, každý měsíc musí na splátku hypotéky poslat 119 tisíc korun.

Bárta v maserati, Drobil v BMW

Solidně zajištění jsou i budoucí ministři Věcí veřejných. Vít Bárta, který se chystá vést resort dopravy, vlastní dva byty na pražské Malé Straně. A vzhledem k tomu, že Bárta prodal svému bratrovi poloviční podíl bezpečnostní agentury ABL, který sám odhaduje na 130 miliónů korun, nebude příjmy z politiky vůbec potřebovat. Také před volbami přislíbil, že svůj poslanecký plat bude posílat na konto nadace Archa Chantal.

Na příjmech z politiky není závislý ani příští ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský VVV), jenž vlastní 70 procent akcií firmy Phar Service, která staví technologické linky na výrobu léků. Podle dotazníku má našetřeno 10 miliónů korun, vlastní rodinný dům v Praze a chatu u Benešova.

John po rozvodu o půlku přišel

Také předseda VV Radek John si v dobách psaní knížek a scénářů a vedení pořadu Na vlastní oči shromáždil řadu nemovitostí a našetřil pět miliónů korun. Kvůli rozvodu se Zlatou Adamovskou ale o polovinu přišel. Stále mu však patří byty v Bubenči a na Smíchově, podíl na chatě na Slapech a domě v Prachaticích. Je také majitelem vinného sklípku v Mikulově.

Nejbohatším členem budoucího kabinetu z ODS je Pavel Drobil (životní prostředí), který podle svého vyjádření vlastní bytový dům v Ostravě a apartmán ve Starých Hamrech v Beskydech. Je spoluvlastníkem Lázní Darkov a má podíl v advokátní kanceláři Pyšný, Weber & partneři. Na účtu má několik miliónů a jezdí v BMW.

Většina ministrů udala v dotazníku, kolik mají našetřeno, pouze příští ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho stranický kolega, Jaromír Drábek (práce a sociální věci), použili formulaci, že jejich úspory odpovídají jejich věku a příjmu.

Nejčastějším autem nastupujících ministrů je škodovka, Schwarzenberg má superb, Kalousek octavii, Nečas a Drábek jezdí ve fabii.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký je majetek budoucích ministrů

Ministři případné nové vlády, která by mohla vzniknout příští týden, se zpovídali z toho, co všechno vlastní a kolik mají peněz. Všem bylo dáno sedm otázek....

Koaliční smlouva utáhne lidem opasky

Koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými je po měsíčním vyjednávání hotova. Kvůli škrtům - koalice počítá v příštím roce s úsporou 54 miliard - se...

Výběr článků

Načítám