Hlavní obsah

Koaliční smlouva je na světě, hlasování véčkařů ale provází potíže

– Praha • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas sdělil novinářům v pátek po finálním jednání koaličních partnerů ODS, VV a TOP 09, že dohoda o programovém prohlášení jejich společné vlády je hotová. Schválit ji ještě musí stranické orgány, podepsat by ji mohli představitelé stran v pondělí v 18:00, ohlásil šéf ODS. Nutné schválení smlouvy příznivci VV však provázejí technické potíže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídři trojkoalice: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Věci veřejné potřebují ke schválení smlouvy požehnání od svých příznivců v internetovém hlasování.

John řekl, že v obavě před kybernetickými útoky strana zajišťovala své servery, nicméně nyní hlasování provázejí potíže. Sčítání podle Johna probíhá bez problémů, jen grafický doprovod nefunguje. „Výsledky tedy nebudou v neděli, jak jsme říkali, ale hlasovat se bude až do pondělního dopoledne,“ doplnil John.

„Já myslím, že proklikání bude, protože ty klíčové pilíře jsme tam dostali,“ věří John. Přidal ale omluvu všem svým příznivcům kvůli technickým potížím při hlasování na jejich portále. [celá zpráva]

Stranické orgány by neměly mít podle předpokladů s vyjednanou smlouvou problémy.

„Podle našeho názoru to je životaschopný projekt, který může dosáhnout toho, nač strany dostaly mandát od voličů. Nepochybuji, že tato smlouva bude schválena včetně klikajících tisíců,“ řekl k tomu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v narážce na hlasování véčkařů.

Podpis bude v Hrzánském paláci

Podpis se odehraje v Hrzánském paláci, kde během vyjednávání o vládě sídlí nový premiér, zatímco předseda vlády v demisi úřaduje ve Strakově akademii.

Už dříve Nečas řekl, že ihned po podpisu koaliční smlouvy donese dokument prezidentovi Václavu Klausovi. Z Hrzánského paláce to bude mít pouze několik set metrů. Jmenovat by měl prezident nové ministry v úterý dopoledne.

Nová vláda pak odcházející kabinet Jana Fischera vystřídá ve Strakově akademii. Pokud se bude řídit zaběhanými scénáři, uvede Nečas nové ministry osobně do jejich nových funkcí. Obvykle proces "uvádění", kdy předseda vlády jede se všemi novými ministry do sídla jejich úřadů, trvá dva až tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám