Hlavní obsah

Kovářová odložila dohodu s Němcovou kanceláří, rozhodne o ní Pospíšil

O smlouvě mezi ministerstvem spravedlnosti a advokátní kanceláří Němec, Bláha & Navrátilová, v níž figuruje exministr pro místní rozvoj a spravedlnost Pavel Němec a která delší čas ministerstvu poskytuje své služby, rozhodne až nové vedení úřadu. Mluvčí ministerstva Jitka Zinke informovala, že nynější šéfka resortu Daniela Kovářová dohodu nepodepíše.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniela Kovářová

Článek

Její nástupce Jiří Pospíšil si podle svých slov smlouvu prověří, případným podpisem ale zřejmě rozvíří další vlnu spekulací, že resort ve skutečnosti řídí Němec.

Kontrakt mezi ministerstvem a právní kanceláří vypršel koncem letošního dubna. Koncem května však deník Mladá fronta Dnes napsal, že advokátní kancelář zvítězila ve výběrovém řízení na poskytování právních služeb na další čtyři roky. Zinke poté listu řekla, že si Kovářová ještě před podpisem nové smlouvy nechá vypracovat analýzu, zda úřad skutečně právní firmu potřebuje. Podle mluvčí se nyní rozhodla, že případný podpis kontraktu nechá na novém vedení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec (vlevo) u soudu

Novým šéfem ministerstva se má stát Pospíšil, který úřad vedl před Kovářovou. Pospíšil zdůraznil, že zatím ještě ministrem není a nemá dostatek informací. "V tuto chvíli pouze mohu konstatovat, že v případě svého fungování na ministerstvu spravedlnosti nemám zájem na pokračování spolupráce ministerstva a advokátní kanceláře pana Němce," řekl.

Nové vedení má podle Zinke rozhodnout i o dalším postupu v případu veřejných zakázek, o nichž se v poslední době hovořilo. Jde například o miliardovou zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení nebo o veřejné zakázky za celkem 266 miliónů korun, které úřad vypsal až po volbách, za což sklidil kritiku médií. Pospíšil nedávno deníku Právo řekl, že chce výběrová řízení prověřit.

Původní smlouva s advokátní kanceláří má kořeny v době, kdy ministerstvo ještě vedl Němec. Několik měsíců předtím, než Němec skončil ve funkci, začal podle MfD pro úřad pracovat advokát Jaromír Bláha. Po vzniku advokátní kanceláře Němec, Bláha & Navrátilová pak smlouva na poskytování právních služeb přešla na ni.

Podle listu se ji Pospíšil v minulosti, jako ministr, neúspěšně pokoušel zrušit, k ukončení smlouvy podle deníku vyzývali i podřízení Kovářové - kvůli tomu, že kancelář prý předčasně vyčerpala výši zakázky dva milióny korun.

O Němcově vlivu na chod ministerstva spravedlnosti delší dobu hovořila média, Kovářová to v minulosti označila za spekulaci. Média s Němcem v poslední době nejvíce spojovala zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení. Němcova advokátní kancelář měla podle tisku velký vliv na konečnou podobu podmínek tendru, kterými se v současnosti zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám