Hlavní obsah

Velké strany čekají na příspěvky za volby, potřebují pokrýt dluhy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak na smilování čekají zejména velké politické strany na finanční injekci od státu, kterou získávají po volbách za každý hlas, a to ve výši sto korun. Až stamiliónové příspěvky by měly pomoci zalátat díry v rozpočtech zejména soc. dem. a ODS, které vydaly na volby nejvíc peněz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jeden z billboardů ČSSD

Článek

Soc. dem. utratila podle svého úřadujícího šéfa Bohuslava Sobotky 300 miliónů, ODS ústy Petra Nečase hovoří o poloviční částce. Soc. dem. bude od státu inkasovat 115 miliónů korun, ODS 105 miliónů.

Ministerstvo financí by již v příštích dnech mohlo začít příspěvek za hlas vyplácet.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor totiž včera poslal Sněmovně své doporučení vydat souhlas ministerstvu s vyplacením příspěvku. Hlasovat o něm budou poslanci dnes na schůzi komory. Právu to potvrdil šéf výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Není přitom pochyb o tom, že Sněmovna své doporučení s vyplácením udělí bleskově, protože příspěvek za hlas znamená pro politické strany klíčový zdroj financí. Podle volebního zákona ho získá každá strana, která ve volbách překročí 1,5 procenta hlasů voličů.

Brzký přísun peněz čekají vedle velkých stran třeba i lidovci, kteří kvůli finanční situaci už začali propouštět své zaměstnance v hlavní pražské kanceláři. Strana si na volby půjčila 40 miliónů, kvůli nízkému zisku ve volbách ale od státu dostane třiadvacet miliónů korun.

Vydělat na příspěvku by naopak mohli třeba véčkaři či TOP 09, kteří se v kampani drželi více při zdi. Véčkaři hovořili o 10 až 15 miliónech na kampaň, ministerstvo financí jim pošle téměř šedesát miliónů korun.

TOP 09 pak dostane přes 87 miliónů, přičemž na volby prý formace dala kolem třiceti miliónů.

Vydělá také Suverenita Jany Bobošíkové, která podle své šéfky utratila pět miliónů. Vzhledem k volebnímu výsledku ale bude inkasovat přes 19 miliónů. A více než 22 miliónů dostanou zemanovci.

V plusu by měli být také zelení, kteří podle mluvčího Reného Kubáška letos do voleb investovali osm miliónů, zatímco za hlasy získají 13 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám