Hlavní obsah

Za likvidaci chřipkových vakcín stát zaplatí statisíce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát přijde letošní chřipková epidemie pěkně draho. Nejenže spousta vakcín za skoro sto dvacet miliónů korun zbyla a bude se muset zlikvidovat, ale i jejich samotná likvidace vyjde na statisíce.

Foto: Mario Armas, Reuters

Vakcína proti prasečí chřipce. Ilustrační foto

Článek

„Letošní chřipková epidemie stála 336 miliónů korun,“ řekl Právu ve středu doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Stát při ní nakoupil 700 tisíc dávek vakcín za 150 miliónů, ale využito bylo jen asi 80 tisíc. Protože dalších zhruba sto tisíc půjde do strategických zásob, likvidovat se bude přes půl miliónu vakcín zhruba za 120 miliónů korun.

„Likvidace zbylých vakcín přijde na statisíce korun. Kolik to bude ale přesně, nelze říct, protože likvidovat se budou – pokud je nevyužijeme při vakcinaci na podzim – po uplynutí záruční doby, což je asi za rok,“ řekl Právu ve středu Michael Vít.

Uvedl, že na likvidaci vakcín bude vypsáno výběrové řízení. „Musí být provedena vysoce odborně a splňovat podmínky zákona o léčivech a zákona o odpadech. Proto ani nelze říci, jaká přesná bude cena za likvidaci vakcín,“ řekl Vít.

Část vakcín se může hodit na podzim

Stát ale uvažuje s tím, že část vakcín by mohl využít na podzim při očkování proti běžné sezónní chřipce, protože virus prasečí chřipky A (H1N1) se v populaci vyskytovat bude, byť jen ojediněle. Naopak převažovat má typ chřipky B. Proti ní pandemická vakcína nechrání. A tak bude na podzim nutné očkovat vakcínou novou, v níž typ B bude obsažen.

Zřejmě ale půjde o tzv. trojvakcínu, v níž bude obsažen jak kmen prasečí chřipky A (H1N1), tak ještě jiný kmen A, a také kmen B.

Podle Víta stále ale je možnost očkovat i pandemickou vakcínou, která zbyla, a navíc sezónní vakcínou. Jenže je tu velká otázka: kolik bude lidí, kteří si nechají zbytečně aplikovat dvě injekce?

Proti prasečí chřipce se nechalo očkovat jen 69 tisíc lidí, z toho nejvíc bylo pacientů s plicním onemocněním (27 tisíc), dále se srdečním onemocněním (14 500) a zdravotnických pracovníků (11 250). Je to žalostně málo proti odhadu, že se nechá očkovat zhruba 700 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví nyní sbírá všechny nevyužité vakcíny z očkovacích center a od praktických lékařů. Sto tisíc zbylých vakcín půjde do státních rezerv a půl miliónu se jich bude muset zlikvidovat. Jejich záruční doba vyprší v listopadu 2011. Zatím zůstanou ve skladech na území České republiky. Celková ztráta z letošní chřipkové sezóny bude tedy nejen 120 miliónů za zbylé vakcíny, ale ještě vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám