Hlavní obsah

Ražba tunelu Blanka se zastavila, Bém podal trestní oznámení

Praha

Ražba tunelu Blanka bude po úterním sesuvu půdy v Praze 6 na několik týdnů zastavena. Řekl to mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák. Podle něj se propad půdy v současnosti zajišťuje betonovou plombou. Poté bude třeba počkat na vyšetřování báňského úřadu, které bude podle Poláka trvat asi několik týdnů. Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) podal v souvislosti s propadem trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bém podal kvůli propadu tunelu trestní oznámeníVideo: ČTK

 
Článek

"Je podáno trestní oznámení mnou jako  fyzickou osobou, ale je také podáno hlavním městem Prahou jako právním subjektem pro podezření z obecného ohrožení," uvedl Bém.

Po stavební firmě Metrostav, která tunel staví, bude požadovat sankce kvůli nedodržení technologických postupů.

Současně prý nechal zpracovat právní posouzení smlouvy s Metrostavem, aby bylo do měsíce jasné, zda ji Praha může za těchto okolností vypovědět.

Ražba se obnoví, až budou známy příčiny sesuvu

Dokud nebudou známy příčiny sesuvu, nedá se očekávat obnovení ražby, uvedl Polák.

Podle Poláka už bylo na místo nevezeno asi 400 metrů krychlových betonu, práce na zajištění budou trvat ještě asi jeden nebo dva dny. V místě je stále snížena rychlost projíždějících tramvají. "Místo geodeticky i geotechnicky monitorujeme," uvedl Polák.

Báňský úřad nyní musí shromáždit všechny dokumenty potřebné k prošetření příčin sesuvu. "To je otázka týdnů," řekl Polák. Teprve poté navrhne podle Poláka projektant nové řešení ražby, které bude muset znovu schválit báňský úřad.

Foto: Petr Horník, Právo

Propadlá země u budovy ministerstva kultury

Úsek v okolí Brusnice je podle Poláka posledním místem, kde se ještě razí. Ostatní části už byly proraženy, například na Letné se nyní pracuje na vzduchotechnice tunelu. Část tunelu mezi Prašným mostem a Špejcharem bude hotova na začátku září.

Tunelový komplex Blanka, který se začal stavět v roce 2007, bude největší podzemní stavbou nejen v Praze, ale i v Česku a také nejdelším městským tunelem v Evropě. Má být součástí severozápadní části městského okruhu. Stavební práce na tunelovém komplexu Blanka vyjdou Prahu na 21,2 miliardy korun, technologie budou stát další 4,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám