Hlavní obsah

Sněmovna rozdělí stranám vedení orgánů a bude volit ombudsmana

Právo, Novinky, jov, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna bude ve středu odpoledne na své druhé schůzi vybírat vedení výborů a komisí. Koaliční partneři navrhují, aby sněmovní orgány vedlo osm poslanců ODS a TOP 09, ČSSD by měla po šesti předsedech, Věci veřejné tři a komunisté jednoho. Sociální demokraté ale s navrženým modelem, jak jej předložila koalice, nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John s Vítem Bártou a Karlem Schwarzenbergem

Článek

Kromě toho by měli poslanci zvolit nového ombudsmana po zesnulém Otakaru Motejlovi. Ještě před zahájením schůze zasedaly poslanecké kluby, které vybíraly své kandidáty.

„ČSSD odmítla nynější návrh koalice na rozdělení výborů, komisí a delegací Sněmovny. Prioritou ČSSD k dalšímu jednání budou výbory sociální či zahraniční, a rovněž dosažení takového rozdělení orgánů, které bude více respektovat volební výsledek letošních parlamentních voleb,“ sdělil Právu jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek.

Doplnil také, že dalším vyjednáváním za soc. dem. byla pověřena trojice Hašek, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek.

Podle předchozích informací by měla ČSSD také usilovat o zisk hospodářského výboru pro svého expředsedu Jiřího Paroubka.

Poslanci by měli na schůzi rozhodovat také o budoucím veřejném ochránci práv. Sociální demokraté se dohodli na podpoře někdejší Motejlovy zástupkyně a bývalé disidentce Anně Šabatové, kterou navrhli senátoři z ČSSD. Ta má tak zatím nejširší podporu, pro její zvolení totiž zazněly už i hlasy z TOP 09.

Kromě ní nominoval Senát ještě předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Prezident Václav Klaus vyslal do volby bývalou poslankyni ODS Evu Dundáčkovou a šéfa nezávislého spolku Šalamoun a rovněž bývalého disidenta Johna Boka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám