Hlavní obsah

Koalice řeší poslední spor, výši regulačního poplatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci stran pravděpodobné budoucí vládní koalice, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, se ve středu sejdou k jednání o poslední, dosud neuzavřené kapitole programu příští vlády, kterou je zdravotnictví. Vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík uvedl, že z celkem 41 bodů se zatím strany neshodly pouze na jednom, a to na výši regulačních poplatků.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové pravicových stran se svými týmy: Miroslav Kalousek, Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg (všichni TOP 09), David Vodrážka, Petr Nečas, Petr Tluchoř (všichni ODS), Radek John, Kristýna Kočí a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Pokud jednání o zdravotnictví strany uzavřou, přistoupí k jednání o procesní části koaliční dohody. V této části dohody by měly být popsány postupy řešení pro případ neshod v koalici.

"My jsme už deklarovali, že to má být jinak, než to bylo dříve. Že už tady není jedna obrovská strana a dvě pidistrany. Jsme dvě středně velké strany a jedna o něco málo menší," popsal Gazdík.

Proto podle něj musí být v této části koaliční dohody napsáno, že se tři strany musí vždy shodnout. "Není možné jednu z nich válcovat," zdůraznil.

Devítičlenná skupina vyjednávačů, takzvaná "K9", by se měla sejít ve středu odpoledne hned poté, co skončí jednání Poslanecké sněmovny. Parlamentní schůze má začít ve 13:00.

K9 se neshodne pouze v jednom bodě

"Ve zdravotnictví to zatím vypadá tak, že problémem je pouze jeden z těch 41 bodů, které společná (expertní) komise definovala," řekl Gazdík. Tímto problémem je výše regulačních poplatků.

Jednání se zúčastní i navržený kandidát na ministra zdravotnictví Leoš Heger za TOP 09. "Zvláště zdravotní reforma musí být trochu personifikována v tom smyslu, že člověk, který ji bude prosazovat, a to je pan docent Heger, musí s těmi kroky být ztotožněn a K9 se s ním musí na těch krocích shodnout," vysvětlil Gazdík.

Straničtí odborníci se nad kapitolou zdravotnictví několikrát sešli. Domluvili se mimo jiné na tom, že je třeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami i zdravotním pojištěním. Chtějí také podpořit práva pacientů a prosadit větší elektronizaci zdravotnictví. Slibují si od ní větší efektivitu systému zdravotnictví a lepší boj proti korupci.

Zrušení tarifních tabulek lékařům

Hovořili i o tom, zda má agenda nemocenské přejít na zdravotní pojišťovny, protože dosud ji vyplácí správa sociálního zabezpečení. Definovat chtějí standardní a nadstandardní lékařskou péči. Vyjednávači se již shodli na tom, že lékařům zruší tarifní tabulky. Nemocnice by je tak mohly odměňovat podle kvality jejich práce, a ne podle délky praxe.

Lékaři by také měli v budoucnu pacientům psát na recept nikoli konkrétní přípravek, ale pouze účinnou látku. Lék by si pak pacienti vybírali podle svých možností z více výrobků.

Až politici podepíšou dohodu jako celek, dostanou ji k posouzení vedení tří stran. TOP 09 svolává svůj výkonný výbor k tomuto tématu již na příští pondělí. Předseda ODS a jmenovaný premiér Petr Nečas po podpisu celé koaliční smlouvy donese návrh na jmenování vlády prezidentu republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám