Hlavní obsah

Prázdniny začaly na silnicích nejtragičtějším víkendem, 17 mrtvých

První prázdninový víkend je z hlediska dopravních nehod nejtragičtější za letošní rok. Od pátku při nich zahynulo 17 lidí, osm zemřelo v pátek, sedm v sobotu a dva lidé zemřeli v neděli. Policisté označují konec školního roku a začátek prázdnin za jedno z nejrizikovějších období na silnicích a řidiče před nimi každoročně varují.

Článek

Devět mrtvých za sobotu a neděli zaznamenali policisté také o uplynulém víkendu, v počtu smrtelných dopravních nehod jsou to dva nejhorší víkendy v letošním roce. Také pátek s osmi mrtvými má smutný primát, je to nejvíce obětí v jednom dni od začátku roku.

Dvě oběti si v neděli vyžádala nehoda na severomoravské části dálnice D1 na Novojičínsku. Dva mladí muži ve věku 20 a 21 let tam ráno zemřeli v dodávce, která sjela mimo vozovku a narazila do mostní konstrukce.

Foto: ČTK

Nehoda na Novojičínsku, kde v sobotu zemřeli dva muži ve věku 20 a 21 let.

V sobotu se dvě z nehod s tragickými následky staly ve Středočeském kraji. Po střetu dvou kamiónů na dálnici D5 u Žebráku v noci zahynul jeden z řidičů, další člověk zemřel, když nad ránem narazil autem do plotu ve Voticích.

Motocyklista a žena, kterou srazil opilý řidič

Na Orlickoústecku odpoledne při havárii u Jablonného nad Orlicí zemřel devětadvacetiletý motocyklista. Život mu nezachránil ani letecký transport do nemocnice. Večer pak přišla v centru Brna o život osmačtyřicetiletá chodkyně. Policie uvedla, že ji na tramvajovém ostrůvku srazil opilý dvaadvacetiletý mladík, který nevlastní řidičské oprávnění. Těžce zranil také patnáctiletou dívku.

O život v sobotu přišli tři cyklisté. Jednapadesátiletý muž vjel odpoledne nedaleko Starého Hrozenkova na Slovácku z polní cesty přímo pod nákladní auto. U obce Mníšek na Mostecku přišel o život německý cyklista, který z neznámých příčin sjel ze silnice a narazil do stromu. Třetí obětí se stal dvaatřicetiletý cyklista, který upadl na lesní cestě pod Rýchorskou boudou na Trutnovsku.

O čtyři oběti více než vloni

Policisté motoristy každoročně nabádají, aby na začátku prázdnin, kdy jsou silnice plné lidí odjíždějících na dovolenou, jezdili opatrně. Toto období pokládají za velmi rizikové. Letos se oproti loňskému prvnímu prázdninovému víkendu počet mrtvých na silnicích zvýšil o čtyři. Loňský pátek před první prázdninovou sobotu a nedělí však byl stejně tragický jako letos.

První prázdninový víkend je letos prodloužen o dva dny volna kvůli státním svátkům. V posledních deseti letech zaznamenaly statistiky nejhorší začátek prázdnin v roce 2001, kdy za sobotu a neděli zemřelo 21 lidí, naopak v roce 2006 jen dva lidé.

Odborníci tak výrazný pokles přičítají tomu, že právě první prázdninovou sobotu v roce 2006 začal platit nový silniční zákon a řidiči obávající se ztráty bodů jezdili mnohem opatrněji než jindy.

Reklama

Výběr článků

Načítám