Hlavní obsah

Odpolední vedra vystřídají silné bouřky s kroupami, varují meteorologové

Vysoké teploty, které v minulých dnech zasáhly celé území České republiky, vystřídají v neděli večer a v pondělí přívalové deště s kroupami. Před okluzní frontou postupující z Německa varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vedra však budou nadále trvat a kvůli vysušené půdě hrozí stále nebezpečí požárů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V noci na pondělí se budou od západní poloviny Česka vyskytovat bouřky, které mohou přinést 25 až 50 milimetrů srážek. Ojediněle se mohou objevit i kroupy. Vydatný déšť může způsobit rozvodnění menších toků, které pak mohou v nižších polohách zatopit sklepy.

Přes pravděpodobnost přívalových dešťů meteorologové varují, že vysoké teploty v příštích dnech potrvají a v jejich důsledku i sucho, hrozí proto zvýšené nebezpečí vzniku požárů. V neděli odpoledne by mohly teploty vystoupat k 29 až 32 stupňům Celsia, není také vyloučeno, že se zvýší hladina přízemního ozónu, což může u některých osob vyvolat zdravotní problémy.

Meteorologové rovněž nabádají kvůli nebezpečí dehydratace a přehřátí organismu k tomu, aby lidé nepobývali dlouho na přímém slunci, především v poledních a odpoledních hodinách a omezili tělesnou zátěž.

Motoristé by také neměli nechávat zvířata, nebo dokonce malé děti v uzavřených automobilech na parkovištích.

Jako osvěžení a doplnění tekutin radí odborníci konzumaci neslazených nápojů bez kofeinu a alkoholu, pokud možno neperlivých, eventuálně minerálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám