Hlavní obsah

Kalousek: Snížení příspěvku ke stavebnímu spoření tleskám

Aktualizováno

Kandidát na ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v nedělních Otázkách Václava Moravce mimo jiné uvedl, že mimorozpočtové fondy jsou cestou k rozpočtové nedisciplinovanosti a že se pokusí prosadit zrušení některých z nich. Co se týče plánovaného snížení státního příspěvku na stavební spoření, jde podle něj o nutný krok vedoucí ke spravedlivé soutěži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Rozhovor Václava Moravce s Miroslavem Kalouskem se týkal opatření, jež by měla zajistit ekonomické úspory na příští roky.

"Jsme přesvědčeni, že snižování schodku nepodváže ekonomiku, na spotřebě domácností se to snad projeví nějakou desetinkou procenta. Snížení spotřeby hospodářský růst akceleruje. Na rok 2011 nejsou možné systémové změny, jen parametrické, jen škrtání. Transformační rozpočet bude v roce 2012, pokud bychom neškrtali, schodek 200 miliard by měl strašlivé důsledky, mimo jiné i snížení ratingu ČR," řekl Kalousek.

Premiér Petr Nečas v minulých dnech uvedl, že snižování státního příspěvku ke stavebnímu spoření je nepopulární krok, kterému netleská, je to ovšem nezbytné. Miroslav Kalousek se však vyjádřil, že je to krok, kterému je rád a tleská mu.

"Je to krok, kterému tleskám, je to vyrovnání soutěže na poli stavebních produktů, krok ke spravedlivé veřejné soutěži, i když není populární. Snižování mzdových objemů, to je například krok, jaký nedělá nikdo rád, objem musí být snížen o 10 procent a další tři roky nebude zvyšován," uvedl Kalousek.

Některé mimorozpočtové fondy jsou "opravdový zločin"

Na otázku týkající se mimorozpočtových fondů Kalousek odpověděl, že bude usilovat o zrušení fondu na rozvoj bydlení a dopravní infrastruktury. Tyto fondy označil za vředy na státním hospodaření a jejich založení za "opravdový zločin". Jak uvedl, proti jejich vzniku v roce 2000 zoufale protestoval. Na druhé straně například Státní fond na podporu kinematografie by mohl být podle něj zachován, protože má vlastní příjmy ze vstupného a vrací příjmy z majetkových účastí na filmových projektech.

Mezi úsporná opatření nové trojkoalice budou patřit také správně adresované sociální transfery. Pro ilustraci Kalousek uvedl, že by každý, komu se v roce 2011 narodí dítě, měl bez ohledu na to, jak je bohatý, nárok na příspěvek 13 tisíc korun. Podle něj platí trojkoaliční dohoda o kompromisu, tedy že nárok bude mít ten, komu se narodí první dítě a navíc se bude vykazovat svými příjmy, které nesmějí přesáhnout 2,4násobek životního minima. To by mělo příští rok ušetřit 11 miliard.

Stále jde podle Kalouska o parametrické změny, k těm systémovým dojde v roce 2012, kdy se omezí další sociální dávky. "Nepracovat se bude muset nevyplácet," prohlásil Kalousek s tím, že to bude znamenat úspory až dvojnásobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám