Hlavní obsah

Sobotka: ČSSD skládá stínovou vládu a připravuje razantní opoziční politiku

Paralelně s jednáním ODS, TOP 09 a VV o koaliční smlouvě sestavuje ČSSD svůj stínový kabinet. Jakmile dostanou noví ministři posvěcení od prezidenta, představí se veřejnosti také stínoví ministři se svým alternativním programem. Novinářům to v pátek sdělil úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle jeho slov povede soc. dem. v následujících letech důslednou a razantní opoziční politiku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Neznamená to podle Sobotky, že by ČSSD nebyla připravena podpořit pozitivní změny. Rozložení dopadu reforem bude ale muset být rovnoměrné na všechny příjmové vrstvy obyvatel. V rozpočtu je podle Sobotky třeba hledat zdroje nejen na straně výdajů, ale také na straně příjmů. Pro ČSSD jsou nepřijatelná opatření směřující proti seniorům a rodinám s dětmi, zdůraznil.

ČSSD se nelíbí neochota koaličních stran zavést progresivní daň z příjmů a rozhodně odmítají to, že se ponechá v platnosti rovná daň, která je podle Sobotky ve skutečnosti vzhledem k zastropení pojistných odvodů degresivní. Poslanci ČSSD podle Sobotky podpoří snížení platů politiků, ne však plošně mzdových prostředků pro státní zaměstnance.

S podporou ČSSD může počítat návrh na omezení imunity zákonodárců. "Je do velké míry přijatelný a sociální demokracie je připravena o návrhu diskutovat," uvedl Sobotka. Na odpor ČSSD nenarazí ani rozšiřování přímé demokracie, například přímá volba hejtmanů.

ČSSD se chce také zapojit do diskuse o důchodové reformě. "Diskuse ale musí překročit rámec návrhů Bezděkovy komise," uvedl bývalý eurokomisař a expert ČSSD na sociální politiku Vladimír Špidla. Sociální demokracie chce však být plnoprávným členem debaty, nikoliv jen přijímat hotové návrhy, uvedl.

Představitelé ČSSD rovněž kritizovali ekologické zakázky a zopakovali, že jsou pro jejich zrušení. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková uvedla, že premiér Petr Nečas podcenil složení vlády z hlediska odbornosti, střetu zájmů a poloviny populace tím, že nepočítá ve svém kabinetu s žádnými ženami. Místopředseda ČSSD Milan Urban uvedl, že ČSSD bude požadovat audit čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám