Hlavní obsah

Jednání o církvích: TOP 09 tlačí na rychlé řešení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledkem páteční debaty koaliční devítky na téma církví je obecná formulace, že je třeba co nejrychleji vyřešit otázku vztahu státu a církve tak, aby mohly být nezávislé na státu. Shodly se na tom podle premiéra Petra Nečase všechny tři strany s tím, že on osobně to považuje za klíčové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a Starostové následuje předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga na jednání koaliční devítky.

Článek

Další detaily premiér nesdělil, strany se prý dohodly na obecné formulaci.

„Nicméně všechny strany potvrdily zájem toto urychleně řešit,“ uvedl premiér. Podle něho nelze nyní stanovit přesnou formulaci, neboť řešení bude závislé také na dohodě s církvemi a náboženskými společnostmi.

John na jednání upozornil, že pokud se otevře jednání o detailech, pak je to na dlouhé jednání. „Máme na to roky,“ prohlásil. S tím ovšem nesouhlasí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který považuje „za ostudu, že dvacet let po listopadu 89 pořád ukradený majetek je v rukou státu“, a jak dodal, urychlené řešení je nutné i proto, že to brzdí rozvoj obcí. Ty totiž nemohou podle Ústavního soudu s majetkem, který si církve nárokují, nijak nakládat. [celá zpráva]

Všichni představitelé koaličních stran potvrdili, že problematiku církevního majetku chtějí vyřešit během tohoto volebního období. Součástí jednání bude i osud smlouvy s Vatikánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám