Hlavní obsah

Ministerstvo vyloučilo sdružení PPF z obří ekologické zakázky

– Praha

Ministr financí v pátek na základě doporučení kvalifikační komise rozhodl o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění starých ekologických škod. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

MF již jednou konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta ze soutěže vyřadilo. PPF ale uspěla u antimonopolního úřadu, který ji vrátil do hry.

Tendr na odstranění starých ekologických škod, který by podle odhadů mohl státní kasu vyjít až na stovku miliard, budí pochybnosti od chvíle, kdy ho v roce 2008 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek vypsal.

"Rozhodnutí MF vyloučit PPF z tendru nás překvapilo, žádali jsme vládu, aby již nečinila zásadní kroky. Spojím se s Janem Fischerem a budu žádat vysvětlení," řekl šéf ODS a jmenovaný nově premiér Petr Nečas.

Podle kritiků jsou právě takové superzakázky případy, kdy se otevírá široký prostor pro korupci, a navrhují, aby se zakázka rozdělila na několik menších a zvýšila se tak transparentnost tendru.

Kalousek ale argumentuje, že rozdělení tendru se může ještě více prodražit. Vyjednavači koaliční smlouvy se již dohodli, že tendr zastavovat nebudou, aby se tak vyhnuli případným arbitrážím. Nicméně po rozlepení obálek jsou připraveni nevybrat žádného z účastníků konkurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám