Hlavní obsah

Kvůli fámě o seškrtání výsluh odešlo za týden tři sta policistů

Právo, Jakub Troníček
Praha

Stačilo, aby končící ministr financí Eduard Janota navrhl budoucí vládě v rámci úsporných opatření i razantní seškrtání výsluh policistů a dalších příslušníků bezpečnostních sborů, a uvnitř policie zavládla panika.

Článek

Kvůli fámě, že už byl návrh na snížení současných výsluh o 20 procent schválen a začne platit od konce léta, jen za minulý týden požádalo o odchod do civilu několik stovek policistů, kteří chtěli mít jistotu, že odejdou ještě podle starých pravidel.

Zpráva se bleskově rozšířila

Podle šéfa policejních odborů se zpráva šířila mezi policisty rychlostí blesku. „Byli jsme zavaleni dotazy a podle našich prvních odhadů kvůli ní odešlo zhruba tři sta policistů,“ řekl Právu Milan Štěpánek.

Situaci se přitom snažil uklidňovat i policejní prezident Oldřich Martinů. „Interní cestou poslal všem policistům dopis, ve kterém vysvětloval, že nic takového zatím schváleno nebylo,“ uvedl jeho mluvčí Jaroslav Ibehej.

Také mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ve čtvrtek Právu řekl, že ze strany Janoty šlo pouze o návrh úsporného opatření. „Bude teprve na příštím kabinetu, jak se k němu postaví,“ vysvětlil Jakob.

Jenže právě postoj nastupující vlády Petra Nečase (ODS) vzbuzuje u policejních odborářů obavy. Ministrem financí totiž bude Miroslav Kalousek (TOP 09), který se v minulosti k výši výsluh vyjadřoval kriticky a loni neúspěšně navrhoval jejich zdanění. „Toho se skutečně obáváme, je to zřejmě velmi reálné,“ připustil včera Štěpánek.

Stát platí tři miliardy ročně

Policisté, ale i hasiči, celníci a příslušníci vězeňské služby či tajných služeb mají na výsluhy podle zákona nárok nejdříve po odsloužení patnácti let, kdy dostávají 20 procent z platu. S odslouženými roky se pak renta zvyšuje, maximum je 50 procent z platu po odsloužení 30 let.

Např. u těch nejvyšších důstojníků na policejním prezidiu se tak výsluhy můžou vyšplhat až nad čtyřicetitisícovou hranici. Průměrný plat u policie je přitom 31 tisíc korun, výsluha se vypočítává podle hrubého příjmu za poslední rok před odchodem do civilu.

Určenou rentu stát vyplácí každému až do důchodu, a pokud je výsluha nižší než důchod, stát ho až do smrti dorovnává do výše přiznané výsluhy. Podle údajů ministerstva vnitra se průměrná výše výsluhy pohybuje okolo 10 tisíc korun a stát na rentách platí skoro tři miliardy ročně.

Kromě výsluh mají příslušníci bezpečnostních sborů v závislosti na odsloužených letech nárok také na výplatu jednorázového odchodného. Odcházející policista dostane po šesti letech služby na cestu do civilu jeden plat.

Za každé následující tři roky se odchodné zvedá o jednu výplatu, maximum je po jedenadvaceti letech šest platů jednorázového odchodného.

Anketa

Domníváte se, že je počet policistů ve službě pro zajištění pořádku dostatečný?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 9594 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám