Hlavní obsah

Kalousek: náměstek za ODS mi do ministrování mluvit nebude

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli vyjednavači ODS prosadili v dohodě o vládě pojistky proti budoucímu ministru financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si do fungování vlivného úřadu mluvit nenechá. Podle domluvy mají občanští demokraté získat post prvního náměstka. Kalousek v rozhovoru pro Právo, který vyjde v sobotu, řekl, že nedovolí, aby náměstek kontroloval jeho práci a nepracoval na zadaných úkolech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Ministerstvo je monokratický orgán a koaliční náměstek tam nepřichází jako kontrolor ani jako zastupující stranický protektor, ale aby tam pracoval a poslouchal na slovo svého ministra. A kdyby neposlouchal, tak ho vyhodím,“ řekl Právu Kalousek.

Dodal, že totéž očekává od lidí, kteří jako náměstci za TOP 09 nastoupí na jiná ministerstva. „Kdyby se chtěli chovat jinak, tak se tam dlouho neohřejí,“ uvedl Kalousek.

Nečas neprohrál, míní Kalousek

Podle něj nemohou občanští demokraté kritizovat svého předsedu Petra Nečase, že by ve vyjednávání prohrál. „Nikdo neprohrál ani nevyhrál. Od stolu jsme vstávali, že nikdo nedosáhl toho, čeho si předsevzal,“ uvedl Kalousek.

Podle místopředsedy ODS Alexandra Vondry byly dohodnuty různé páky, aby ministr financí nebyl tak mocný. „To, že bude Miroslav Kalousek ministrem financí, je doprovázeno řadou opatření,“ řekl Právu Vondra. Jako jeden z příkladů uvedl, že budou mít na ministerstvu právě prvního náměstka.

Proti dohodě byl jen poslanec Šulc

Dohodu o vládě ve čtvrtek jednomyslně schválilo grémium ODS a následně téměř jednohlasně také poslanecký klub.

Pro usnesení nehlasoval pouze jeden člen frakce. Nečas jméno nechtěl sdělit, pouze na dotaz vyloučil, že by jím byl Petr Bendl, který propadl ve snaze obhájit křeslo místopředsedy ODS a který se netajil zklamáním z výsledků jednání.

U Bendla se spekulovalo, že by mohl být opět ministrem dopravy, do vlády jej však Nečas nenavrhl. Podle informací Práva patřil jediný hlas proti usnesení ústeckému poslanci, bývalému hejtmanu Jiřímu Šulcovi. Ten následně neprošel do žádného z výborů.

„Proběhla diskuse, ale vůbec nebyla kontroverzní,“ řekl Právu ke klubu místopředseda strany Jiří Pospíšil, který se má vrátit do čela ministerstva spravedlnosti.

K prvnímu náměstkovi na financích za ODS poznamenal: „Pan Kalousek, když byl ministrem financí, měl také prvního náměstka z ODS pana Fuksu, a pokud vím, tak ta spolupráce fungovala.“ Ivan Fuksa, kterého někteří členové ODS považují za člověka bližšího spíš Kalouskovi než ODS, má nyní řídit resort zemědělství. Pospíšil soudí, že ministr a první náměstek mohou dobře spolupracovat.

Nečas ve čtvrtek v SMS pro členy ODS, jejíž znění má Právo k dispozici, zopakoval, že osobně povede práci na klíčových reformách – důchodové, zdravotní a veřejných financí. „Věřím, že se podaří v krátké době dokončit celou koaliční dohodu. Děkuji za podporu,“ napsal Nečas.

Vládní sestava podle jeho slov vychází z reálných výsledků voleb. „ODS přijala největší míru odpovědnosti za další vývoj v zemi. Narušit, nebo dokonce ohrozit koaliční jednání nekorektními požadavky by bylo popřením role, kterou máme hrát, a skutečným projevem slabosti,“ citoval Nečase mluvčí strany Martin Kupka.

„Véčka nejsou na vnitru v obraze“

Většina krajských organizací ODS bere výsledek jako složitě vyjednaný kompromis odpovídající slabému volebnímu zisku. Zklamání vyjádřil například místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek. Jak ale Právu řekl šéf regionální rady v metropoli Boris Šťastný, pražští občanští demokraté přijali obdobné usnesení jako grémium a poslanci s tím, že současně poblahopřáli pražskému zástupci ve vládě, ekonomickému expertovi Martinu Kocourkovi, který má být ministrem průmyslu a obchodu.

Šéf hradecké krajské ODS Ivan Adamec má složení vlády za nepříjemné překvapení. „Rozdělení postů není úplně ideální. Nejvíce mě trápí obsazení ministerstva vnitra. Věci veřejné nepřesvědčují, že by byly ohledně řízení tohoto složitého ministerstva v obraze,“ řekl Adamec podle ČTK. Předseda jihočeské ODS Martin Kuba, který na kongresu neúspěšně kandidoval na místopředsedu, předpokládá, že ODS vyjednala maximum.

Podle předsedy ODS v Jihomoravském kraji Jiřího Kadrnky rozdělení kompetencí ovlivnila „určitá nevyzrálost a nezkušenost malých stran“. „ODS musela přijmout roli rodiče, který své dítě musí vychovat, naučit ho, že je neslušné se vztekat a brečet, když dostane jen jeden kopeček zmrzliny místo dvou,“ uvedl Kadrnka.

Reklama

Výběr článků

Načítám