Hlavní obsah

Grémium i poslanecký klub ODS Nečasovi schválily dohodnuté ministry

Novinky, jim, ada, nig
Praha

Nejužší vedení ODS ve čtvrtek ráno vyjádřilo podporu Petru Nečasovi, který vede vyjednávání o budoucí vládě. Grémium rovněž podpořilo dohodnuté rozdělení ministerských křesel navzdory tomu, že si ODS pro sebe nevyjednala resorty spojené s hlavními reformními kroky. Informoval o tom mluvčí ODS Martin Kupka. Odpoledne schválil vyjednávání i poslanecký klub.

Foto: Petr Horník, Právo

Špičky ODS - Petr Nečas, Miroslava Němcová a Petr Tluchoř

Článek

„Na dnešním ranním jednání členové Grémia ODS vyslovili jednoznačný souhlas s dosavadním průběhem koaličního vyjednávání. Podpořili také dohodu o složení koaličního kabinetu,“ uvedl Kupka.

Předseda ODS a nového vládního kabinetu Petr Nečas se před stranickými špičkami zavázal, že osobně povede práci na klíčových reformách financí, zdravotnictví a důchodů, doplnil mluvčí.

Podle ČTK i většina krajských organizací ODS chápe výsledky vyjednávání o ministerských postech jako složitě vyjednaný kompromis odpovídající volebnímu zisku občanských demokratů. Nespokojenost naopak vyjádřil zástupcce pražské organizace Rudolf Blažek nebo šéf ODS ve středních Čechách Petr Bendl.

Poslanci ODS rovněž neměli výhrady a podobu vlády, jejíž podoba nabírá stále jasnější obrysy, na odpoledním jednání poslaneckého klubu schválili. Rozhodnutí klubu bylo téměř jednomyslné, sdělil ČTK jeden z účastníků jednání, který si nepřál být jmenován.

„Sestava vlády vychází z reálných výsledků voleb. Jde mi o to, aby kabinet jako celek dobře fungoval. ODS přijala největší míru odpovědnosti za další vývoj v zemi. Narušit nebo dokonce ohrozit koaliční jednání nekorektními požadavky by bylo popřením role, kterou máme hrát, a skutečným projevem slabosti,“ citoval v tiskové zprávě Kupka premiéra.

Strana bude mít kromě premiéra pět ministrů

ODS obsadí v nadcházející vládě pět ministerstev: obranu, průmysl a obchod, spravedlnost, zemědělství a životní prostředí. Ve vládě bude mít i s premiérem Nečasem celkem šest hlasů.

Rozpaky budilo u pozorovatelů především to, že ODS nezískala ani jeden z resortů, jimiž mají procházet hlavní reformní proudy, tedy ministerstvo financí, práce a sociálních věcí či zdravotnictví, kterým budou vévodit lidé z TOP 09.

Spekulovalo se o tom, zda vůbec Nečas takové rozložení sil před stranickou základnou obhájí. Nečas od počátku tvrdí, že vláda bude vystupovat jako jednolitý celek, ve kterém nebude na stranické manévrování prostor. Podle něj ponese hlavní odpovědnost právě on coby ministerský předseda.

Některým členům ODS vadí, že strana pustila všechny klíčové posty koaličním partnerům. Mimo reformní resorty jde také o vnitro, finance a zahraničí. A to navzdory tomu, že Nečas se zpočátku zdráhal přenechat zejména vnitro šéfovi véčkařů Radku Johnovi i finance místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Občanští demokraté byli doposud zvyklí, že klíčová ministerstva měli pod svou kontrolou.

Nečas včera rozeslal všem členům SMS s obhajobou

Nečas nedlouho poté, co ohlásil rozdělení ministerstev ve vládě, začal tlumit případné kritické reakce uvnitř strany. Všem členům strany ve středu rozeslal osobní SMS, ve které obhajuje výsledek dohadování o vládě. „Odpovědně říkám, že jsme dosáhli maxima možného,“ píše Nečas v textové zprávě, kterou má Právo k dispozici.

Pro uklidnění opakuje, že osobně bude stát v čele reformy důchodového systému, zdravotnictví a veřejných financí, které od začátku prý vnímá jako nejvýznamnější úkol nového kabinetu.

„Na základě reálných volebních výsledků vytvářím vládu, která má jako celek dobře fungovat,“ napsal Nečas svým členům s tím, že chce obnovit také činnost Národní ekonomické rady vlády. „Věřím, že se podaří v krátké době dokončit celou koaliční dohodu. Děkuji za podporu,“ napsal šéf ODS v SMS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám