Hlavní obsah

Nečas: Žádný z nových ministrů se v důchodech nevyzná lépe než já

Premiér Petr Nečas ve středu na tiskové konferenci novinářům vyvracel, že by zodpovědnost za reformy nesla pouze TOP 09, která pro sebe vybojovala klíčové rezorty. Jednání o nejdůležitějších tématech, jako je změna výměru důchodů, budou probíhat za přímé účasti ministerského předsedy, řekl Nečas s tím, že co do objemu analýz a znalostí je právě on na penze nejlépe vybaveným členem kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Vaši spolustraníci možná měli vyšší ambice, než co se podařilo vyjednat. Obhájíte před nimi, že vámi vyjednané rezorty jsou maximem?

Vyjednali jsme maximum možného. Jsem přesvědčen, že to obhájím. Realisticky tím, že jsme vytvořili nejmenší koaliční vládu s pouhými patnácti členy. Před volbami, když jsem na otázky, zda sestavím nebo nesestavím stínovou vládu, odpovídal, že to nemá význam, protože ODS připadne i s premiérem zhruba sedm míst. A to jsem tehdy vůbec nemohl tušit volební výsledek. Že na druhou stranu každá ambiciózní strana má více lidí, kteří jsou schopni zastávat ministerské posty, než je jejich počet, je přirozené a zdravé.

Kdy donesete seznam ministrů prezidentu Václavu Klausovi?

Až ve chvíli, kdy bude podepsána koaliční smlouva, až bude závazek tří stran, že chtějí vytvořit vládu. Ta zatím podepsána není, takže není co doručovat.

Je ve vládě někdo, kdo vám vadí?

To se ukáže až při práci, kdo je schopný, kdo je méně schopný. Předpokládám, že všechny tři strany nominovaly schopné a kompetentní lidi. Na všechny budoucí vládní kolegy se těším, dívám se na ně s důvěrou a přesvědčením, že budeme tvořit kompaktní tým.

Nemáte pocit, že TOP 09 se teď může chlubit, že ona je ta pravá reformní strana?

Bude to reformní vláda. Cokoli projde, bude pouze to, kde se dohodnou tři koaliční strany. Klíčové věci jako důchodová reforma budou pod přímou účastí předsedy vlády. Já bez jakékoli ješitnosti naprosto suše konstatuji, že ve vládě prakticky nenajdu nikoho, kdy by měl takový objem znalostí a analýz, co se týká důchodové problematiky.

Pochopitelně tuto věc považuji za klíčový úkol vlády. Jestli po této vládě má zůstat něco pozitivního, tak důchodová reforma. A promiňte mi teď ten malý kousek sebechvály, který ze mě vypadl.

Plánujete vy, případně vláda, dovolenou?

Přiznám se, že s dovolenou nepočítám a tuto smutnou zprávu jsem již sdělil své rodině. Jakou to mělo odezvu? Nevidím důvod to blížeji rozebírat, nebyla nadšena, hlavně děti. Ale to se nedá nic dělat. Zřejmě možnost pár dní volna bude, ale spíš to vidím jako hodně pracovní léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám