Hlavní obsah

Ve vedení vnitra zřejmě bude bezpečnostní expert z agentury ABL

Právo, Jakub Troníček

V nejužším vedení ministerstva vnitra zřejmě zasedne jako náměstek člověk úzce spjatý s bezpečnostní agenturou ABL. Premiér Petr Nečas z ODS sice pustil vnitro do rukou šéfa Věcí veřejných Radka Johna pod podmínkou, že do resortu lidé z této firmy napojené na nejmenší vládní stranu nezamíří, zároveň ale připustil jednu výjimku.

Článek

Tou by podle zjištění Práva měl být bezpečnostní expert Miroslav Zahálka, který do 16. června působil jako člen představenstva ABL a od loňského podzimu v rámci resortu radí ministerskému náměstkovi Jiřímu Komorousovi.

Nečas přitom výjimku vysvětloval tím, že zmíněný člověk na vnitru již pracuje. Podle informací Práva z důvěryhodných a vysoce postavených zdrojů v rámci resortu se se Zahálkou v případě ovládnutí vnitra Věcmi veřejnými počítalo již delší dobu.

V tuto chvíli personálie neřeším.
Radek John, šéf VV

John se k tomu ve středu odmítl vyjadřovat s tím, že obsazení postů ve vedení ministerstva není v současné době na pořadu dne. „V tuto chvíli personálie neřeším,“ řekl John. Samotného Zahálku se Právu ve středu kontaktovat nepodařilo.

Prvním náměstkem Salivar z ODS

Vazby Věcí veřejných na mocnou bezpečnostní agenturu, kterou založil a stále ještě z poloviny vlastní hlavní sponzor strany a budoucí ministr dopravy Vít Bárta, zmiňoval Nečas ještě před nočním klíčovým jednáním v souvislosti s možným jmenováním Johna šéfem vnitra jako zásadní problém. Před „privatizací“ policie varoval i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nečas ve středu uvedl, že dostal od Johna dostatečné záruky, že ABL nebude nijak s vnitrem obchodovat a že na úřad se až na zmíněnou výjimku nebudou přesouvat lidi z agentury. ODS také bude mít svého člověka na postu prvního náměstka pro oblast bezpečnosti.

Bude jím dosavadní náměstek ministra Zdeněk Salivar, kterého na resort přivedl už v roce 2006 tehdejší šéf vnitra za ODS Ivan Langer. Ve středu to uvedl Nečas na tiskové konferenci.

„Je to v souladu s naším záměrem o odpolitizování vnitra. V současné době řešíme i to, aby měly všechny strany včetně ČSSD možnost určitým způsobem kontrolovat, co se na ministerstvu děje,“ poznamenal k tomu John.

V zákulisí se také spekuluje o tom, že vedle Salivara a Zahálky by se za TOP 09 měl stát náměstkem další ze současných poradců Komorouse, a to Michal Moroz. Ten se podobně jako Zahálka angažuje v mezinárodní asociaci bezpečnostních agentur ASIS a působí zároveň jako šéf české pobočky mezinárodní detektivní agentury Pinkerton. Ve středu v této souvislosti Právu řekl, že žádnou takovou nabídku zatím nedostal.

John: Komorouse v čele policie vylučuji

John bude podle svých slov řešit personální otázky až po dokončení vyjednávání o programu koalice. „Stejně tak teprve poté oznámí své první kroky v čele resortu. S tím se chci seznámit co nejdříve,“ poznamenal John.

Mezi plány pro nejbližší období zmínil pouze avizované zřízení tzv. Generální inspekce bezpečnostních sborů, která by nahradila současnou Inspekci policie spadající přímo pod ministerstvo vnitra. „Musíme zamezit jejímu zneužívání,“ konstatoval předseda Věcí veřejných.

Zároveň odmítl zákulisní spekulace, podle kterých by se měl stát novým policejním prezidentem Komorous. „To je nesmysl, vylučuji to,“ uvedl John. Zda bude usilovat o odvolání současného prvního muže policie Oldřicha Martinů, John neuvedl.

ABL je rodinná firma s miliardovým obratem
Bezpečnostní agenturu ABL založil tehdejší student medicíny Vít Bárta v roce 1992 jako firmu zajišťující pořadatelské služby s názvem Agentura Bílého Lva (ABL). Prvním klientem byla Státní opera Praha. Firma se výrazně rozrostla poté, co uspěla ve výběrových řízeních několika vznikajících velkých nákupních center, později se začala angažovat také v zahraničí.
Firmu Bárta vlastní napůl se svou matkou Stanislavou Bártovou, v současné době však probíhá transakce, při níž Bárta prodává svůj padesátiprocentní balík akcií bratrovi Matějovi.
ABL patří mezi největší bezpečnostní služby v ČR, mezi její hlavní zákazníky se řadí průmyslové objekty firem Foxconn nebo TPCA, obchodní řetězce Tesco, Kika či Baumax. V roce 2009 získala roční zakázku na správu několika pražských památek a podle nedávného verdiktu výběrové komise má šanci v ní pokračovat.
Roční obrat firmy s přibližně tisícovkou zaměstnanců se pohybuje kolem miliardy korun. V roce 2008 společnosti vzrostl čistý zisk na 11 miliónů korun z 3,4 miliónu o rok dříve.
zdroj: ČTK, PRÁVO jt

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám