Hlavní obsah

ODS při sestavování vlády ustoupila menším stranám, tvrdí politologové

Praha

ODS při sestavování vlády výrazně ustoupila menším stranám. Navržené obsazení ministerstev je tak úspěchem hlavně pro VV a TOP 09. Shodli se na tom politologové, které oslovila. Politologové ale zároveň konstatovali, že se takový výsledek dal očekávat a ODS zřejmě neměla jinou možnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Špičky ODS - Petr Nečas, Miroslava Němcová a Petr Tluchoř

Článek

Koaliční partneři se v noci z úterý na středu shodli na obsazení ministerstev, ODS nebude mít ani ministerstvo financí, ani ministerstvo vnitra.

Politolog Tomáš Lebeda řekl, že navržené složení vlády velmi dobře odráží výsledek voleb. Odhalilo podle něj totiž fakt, že ODS není v tak silné pozici jako v minulých letech, kdy ve volbách vítězila. "Poprvé je zjevně vidět na politických funkcích, že ODS nejenže volby nevyhrála, ale získala tak malý volební výsledek," uvedl. Lebeda vidí v personálním obsazení "obrovské ústupky" Věcem veřejným a hlavně TOP 09.

Podle politologa Miroslava Mareše je možné obsazení ministerských křesel úspěchem především pro VV, částečně i pro TOP 09. VV totiž nejspíše obsadí ministerstvo vnitra, TOP 09 zase finance.

Zajímavé ještě bude obsazování náměstků, kteří mají na těchto ministerstvech velký vliv. Pokud budou náměstci ODS a ministři malých stran, může to do budoucna znamenat konflikty
Miroslav Mareš

"Nečasovi může být vyčítáno, že tato ministerstva nezískal," řekl Mareš. "Zajímavé ještě bude obsazování náměstků, kteří mají na těchto ministerstvech velký vliv. Pokud budou náměstci ODS a ministři malých stran, může to do budoucna znamenat konflikty," poznamenal Mareš.

Zástupci koalice už v noci uvedli, že prvním náměstkem na obou ministerstvech by měl být kandidát ODS. Nečas také bude mít vliv na to, jak budou zástupci státu hlasovat ve strategických firmách se státní účastí. Podle Mareše tak Nečas vidí omezení pravomocí ministrů vnitra a financí jako svou strategii dovnitř ODS.

Politologa Daniela Kunštáta nijak nepřekvapilo, že post ministra vnitra nakonec zřejmě získá předseda VV Radek John. Premiér Petr Nečas přitom v minulých dnech označil obsazení tohoto postu zástupcem VV kvůli propojení s bezpečnostní agenturou ABL jako problematické.

Podle Kunštáta mohla ODS požadavku VV těžko čelit, v koaličních vyjednáváních totiž běžně platí, že předseda strany si řekne, který resort by chtěl. "Menší strany vždy šroubují požadavky a jejich koaliční partneři vždy ustoupí. Tak to v koaličním vyjednávání chodí," poznamenal Kunštát.

Bárta na dopravě překvapením

Podle Mareše je překvapením to, že post ministra dopravy by mohl získat zástupce VV Vít Bárta. "To nebylo zcela očekávané, na druhou stranu to jsou taková logická ministerstva, kam lidé z Věcí veřejných mohou jít vzhledem k tomu, jaké mají své odborné zázemí," poznamenal politolog.

Překvapením může být zřejmě i možné obsazení ministerstva kultury berounským starostou Jiřím Besserem. Podle Mareše toto jméno v dřívějších jednáních nepadlo, na druhou stranu i v minulosti tento post zastávali ne příliš známí lidé.

Podle Kunštáta je nominace Bessera výsledkem dohod mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí. Podle Kunštáta zřejmě TOP 09 přislíbila starostům jedno ministerstvo. Kunštát se domnívá, že TOP 09 chce také nasadit do vlády neokoukané tváře.

Reklama

Výběr článků

Načítám