Hlavní obsah

Gazdík: Zrušené porodné by mohly v budoucnu částečně hradit obce

Novinky, jim

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové ve středu v on-line chatu se čtenáři Novinek mimo jiné uvedl, že pokud budoucí vláda zruší porodné, budou je moci částečně nahradit města a obce díky novému rozpočtovému určení daní. Změna systému má skoncovat s tzv. porcováním medvěda a městům a obcím přinést více prostředků z rozpočtu. Gazdík s reformou spojil své působení ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík na on-line chatu

Článek

„Porodné patrně bude zrušeno. Tento stát je v mnohem větším problému, než si většina z nás myslí. Pevně věřím, že díky změnám v rozpočtovém určení daní částečně nahradí porodné jednotlivé obce a města,“ vysvětlil během diskuse se čtenáři předseda Starostů a nezávislých a člen trojky vrcholných vyjednavačů TOP 09.

Pro Gazdíka je změna rozpočtového určení daně (RUD) zásadním tématem. Podle něj by neměl o dotacích pro města a obce rozhodovat úředník v Praze, místo toho by se měly prostředky převádět na obyvatele do rozpočtů samospráv. Omezila by se tak nejen korupce, ale i byrokracie a snížil počet úředníků na ministerstvech. Jak obce s penězi nakládají, by pak mělo být k dispozici na internetu veřejnosti, podle čehož by se pak lidé mohli ve volbách rozhodovat.

Na otázku, zda si myslí, že se mu podaří změnit RUD, a snížit tak administrativu pro malé obce, odpověděl: „Proto jsem kandidoval do Sněmovny a již několik let na tom pracuji. Zjistím-li, že se to nedaří a není možné to prosadit, ze Sněmovny odejdu.“

Při bilancování dosavadních výsledků jednání o koaliční smlouvě pak uvedl, že „boj proti korupci a reforma veřejných financí mě naplňují nadějí“. Razantněji by ale postupoval v otázce přímé volby starostů a změny ve zdravotnictví.

V oblasti zdravotnictví vyvrátil spekulaci, že chce TOP 09 zvýšit plošně poplatky na 50 korun. „Osobně nejsem pro zvyšování poplatků. Na 50 Kč bylo navrženo změnit poplatek za recept, místo toho, aby se hradil poplatek za položku na receptu. Už u dvou položek na receptu se jedná o snížení poplatku,“ uvedl Gazdík.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petr Gazdík na on-line chatu

Pochybnosti v očích řady čtenářů budí také nominace šéfa VV Radka Johna na post ministra vnitra. Gazdík vyjádřil Johnovi důvěru s tím, že věří, že se mu podaří resort odpolitizovat a změnit k lepšímu. Na otázku, zda se neobává, že bude John vynášet tajné informace do médií, odpověděl zdrženlivě. „Panu Johnovi věřím. Jenom důvěra je dobrým základem koaliční spolupráce. Samozřejmě veškeré jeho kroky budeme bedlivě sledovat a kontrolovat,“ řekl starosta suché Lozi.

Vizitka Petra Gazdíka

Šestatřicetiletý rodák z Uherského Hradiště se stal předsedou hnutí Starostů a nezávislých, tou dobou podepsalo hnutí také smlouvu o dlouhodobé spolupráci s právě vznikající TOP 09. Starostové pomohli konzervativcům zejména tím, že jim dodali na kandidátky regionálně známé osobnosti.

Spolupráce jim ve volbách přinesla nečekaný zisk 41 mandátů ve Sněmovně. Gazdík byl zvolen předsedou Klubu TOP 09 a Starostové, zasedal také na schůzkách vrcholných představitelů koaliční K9, kterých účastnili ještě partneři z VV a ODS.

Gazdík vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, poté působil jako učitel matematiky, zeměpisu a tělesné výchovy na základní škole v Bánově. Starostou Suché Lozi je od roku 2002, v roce 2008 se dostal pod vlajkou hnutí Nezávislí starostové pro kraj do zlínského krajského zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám