Hlavní obsah

V Česku ročně zemře 200 dětí na úrazy, víc než jinde

Právo, Josef Koukal

Varná konvice, žehlička, elektrická šňůra, neuklizené léky, čisticí prostředky, zahradní bazén nebo strmé schodiště. To vše jsou nástrahy, které na předškolní dítě číhají paradoxně tam, kde by mělo být v největším bezpečí, totiž doma. Úrazy si v Česku vyžádají ročně na dvě stě dětských životů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Na návštěvu přišly mé dvě sestry, jedna druhé přinesla nějaké léky a položila je na pohovku. Za chvíli jsem zjistila, že balení objevila jedenapůlroční dcera a začala si je strkat do pusy. Jeli jsme okamžitě na výplach žaludku a v nemocnici strávily dva dny na pozorování, nakonec se ukázalo, že prášky nejspíš nesnědla,“ popsala jen několik dnů starý příběh 33letá matka dvou dětí ze středních Čech.

Ne vždy má však podobná událost stejně šťastný konec. Stačí navštívit webové stránky obecně prospěšné společnosti Dětství bez úrazů (DBÚ), která společně se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) už několik let na rizika hrozící dětem přímo v domácnosti upozorňuje.

V roce 1998 se předškolní dívka poleptala, když si do úst nastrkala bílé pecičky hydroxidu sodného, úraz naštěstí přežila. V roce 2006 matka nechtěně opařila 20měsíčního syna vodou z kohoutku při sprchování, ten za dva dny v nemocnici zemřel.

V roce 2004 stačila dvěma dvouletým klukům chvilka hraní bez dozoru na zahradě, kde spadli do tůně. Jeden se utopil, druhý utrpěl trvalé poškození mozku.

Typické domácí úrazy předškolních dětí:
Dítě zavadí o šňůru od varné konvice, frit. hrnce, žehličky a strhne je na sebe.
Dítě strká vodivé předměty do el. zásuvky, kouše el. šňůru.
Dítě spadne z nezabezpečeného schodiště, terasy.
Dítě spadne do zahradního bazénu, jezírka, sudu na dešťovou vodu.
Dítě si splete neuklizené léky či chemikálie s bonbóny.

Jsme na tom hůř než zahraničí

Podle statistiky VZP zemřelo v roce 2008 následkem úrazů 183 dětí do 14 let. „Rok 2009 ještě vyhodnocen není, takže jsou to ta nejaktuálnější data,“ uvedla Viera Júdtová z tiskového oddělení VZP.

Přestože jde o historicky nejlepší výsledek – do roku 2007 se počty dětských obětí úrazů pohybovaly kolem 250 ročně a v roce 1997 jich bylo dokonce 421 –, Česko má ve srovnání se světem stále co dohánět.

Zemí s nejnižším počtem úmrtí dětí v důsledku nehod a úrazů je podle DBÚ Švédsko, kde se podařilo jejich počet za posledních 40 let snížit o 90 procent.

V Česku bylo v letech 1997 až 2008 dosaženo víc než 50procentního poklesu, přesto ještě v roce 2007 figurovalo co do počtu dětských úmrtí zaviněných úrazem až na 11. příčce z 18 zemí, které do tehdy prováděného výzkumu zahrnula Evropská aliance pro bezpečnost dětí.

Celková čísla dětských úrazů za rok 2009 má již k dispozici ministerstvo zdravotnictví. „Podle evidence činnosti ambulantních zdravotnických zařízení v oboru chirurgie bylo v roce 2009 ošetřeno celkem 321 498 úrazů dětí ve věku 0–14 let. Došlo k poklesu počtu ambulantně ošetřených úrazů – v porovnání s rokem 2006 to byl pokles o 28 %,“ vypočetl ředitel tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Mezi nejzávažnější domácí úrazy patří opaření horkou vodou, kávou nebo polévkou, popáleniny od horkých těles a elektrického proudu, otravy léky a domácími chemikáliemi, poleptání čističi odpadů, pády z okna a balkónu a pokousání psem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám