Hlavní obsah

Koalice si rozdělila ministerstva, John jde na vnitro, Kalousek na finance

Právo, jov
Praha
Aktualizováno

Lídři budoucí vládní koalice se na více než sedmihodinovém jednání dohodli na složení společného kabinetu. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zamíří na ministerstvo financí, místopředseda ODS Alexandr Vondra na obranu. Věci veřejné nakonec prosadily, že jejich šéf Radek John obsadí ministerstvo vnitra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní vyjednavači ODS, TOP 09 a VV

Článek

Jednání lídrů koalice o vládních postech se řádně protáhlo. Začalo v úterý po půl šesté a skončilo ve středu v jednu hodinu ráno. O dohodě informoval premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci ve Sněmovně. A kdo tedy ve vládě ODS, TOP 09 a VV zasedne?

ODS vyšle Vondru na obranu, na ministerstvo spravedlnosti Jiřího Pospíšila, na ministerstvo životního prostředí Pavla Drobila, na ministerstvo zemědělství Ivana Fuksu a na ministerstvo průmyslu a obchodu Martina Kocourka.

TOP 09 vyšle do čela resortu zahraničí svého šéfa Karla Schwarzenberga, na finance Kalouska, na ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, ministerstvo zdravotnictví povede Leoš Heger a do čela rezortu kultury vyšle TOP 09 Jiřího Bessera.

Bárta jde na dopravu

VV obsadí svým šéfem Johnem post ministra vnitra, na ministerstvo školství zamíří Josef Dobeš, na ministerstvo pro místní rozvoj Kamil Jankovský a do čela rezortu dopravy Vít Bárta.

Dohoda podle Nečase obsahuje ustanovení, že některá rozhodnutí ministra financí budou podléhat spolupodpisu premiéra.

Na ministerstvu financí také zasedne náměstek za ODS. Stejně tak občanský demokrat obsadí post náměstka ministra vnitra pro bezpečnostní úsek.

Personální složení budoucí vlády
předseda vládyPetr Nečas (ODS)
financeMiroslav Kalousek (TOP 09)
vnitroRadek John (VV)
zahraničíKarel Schwarzenberg (TOP 09)
obranaAlexander Vondra (ODS)
dopravaVít Bárta (VV)
průmysl a obchodMartin Kocourek (ODS)
spravedlnostJiří Pospíšil (ODS)
životní prostředíPavel Drobil (ODS)
místní rozvojKamil Jankovský (VV)
školstvíJosef Dobeš (VV)
zdravotnictvíLeoš Heger (TOP 09)
zemědělstvíIvan Fuksa (ODS)
práce a sociální věciJaromír Drábek (TOP 09)
kulturaJiří Besser (TOP 09)

Vyjednavači uzavřeli kapitolu práva a korupce

Vyjednavači stran budoucí vládní koalice ještě před debatou o personálním obsazení ministerstev uzavřeli programovou kapitolu práva a korupce. "Nebylo to jednoduché, ale věcně jsme skutečně našli maximální průnik programových priorit. V této oblasti to považuji za mimořádný úspěch, který pramení z velké odpovědnosti všech stran jednajících o koalici," uvedl Zajíček.

Strany si v kapitole stanovily celkem 80 bodů, z nichž už do pondělí většinu projednaly a shodly se na nich. Straničtí lídři se v pondělí ještě neshodli na v otázce přímé volby starostů, reorganizaci cizinecké policie a změnách služebního zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám