Hlavní obsah

Nečas odmítl ochranku, chce být civilní a chodit pěšky

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

První rozhodnutí, které nový premiér Petr Nečas (ODS) udělal, bylo, že odmítl policejní ochranu a vládní audi. Odpověděl tak na otázky novinářů bezprostředně po návštěvě Hradu, kde ho prezident Václav Klaus v pondělí dopoledne jmenoval šéfem vlády. Nečas své první kroky vysvětlil tím, že mu nebezpečí nehrozí a že do úřadu bude chodit pěšky, v jiných případech chce cestovat českým automobilem.

Premiér Nečas odmítl ochrankuVideo: ČTK

 
Článek

Nečas odmítl, že by v budoucnu příliš využíval privilegií šéfa vlády. Na úřad, stejně jako v pondělí na Hrad, hodlá chodit pěšky, jindy cestovat českým automobilem. „Nebudu si zvykat na život s ochrankou, nehrozí mi nebezpečí. Chci, aby můj výkon předsedy vlády byl velmi civilní,“ uzavřel téma Nečas.

Dodal také, že dosud působil již v pozici místopředsedy vlády a zastával i jiné vyšší ústavní funkce, i tak se bez ochranky obešel. Šéf ochranky podle Nečase jeho požadavek akceptoval a přijal ho profesionálně.

Takřka ihned po Nečasově prvním rozhodnutí v roli ministerského předsedy se ozvaly námitky, že premiér má mít ochrannou službu ze zákona. Pokud tedy nebude dalším krokem zrušení daného paragrafu, bude muset ochranku zřejmě strpět.

Nečas také odmítl bydlet v luxusní Kramářově vile, která je pro předsedu vlády vyhrazena. Jejích prostor nicméně již dlouho nikdo nevyužil.

Novela zákona o policii podepsaná expremiérem Mirkem Topolánkem nařizuje zajistit trvalé poskytování bezpečnosti kromě předsedy vlády také prezidentovi a oběma šéfům horní a dolní komory parlamentu. Vedle těchto nejvyšších státních činitelů má policie poskytovat ochranu některým členům vlády, a to místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti a ministrům vnitra a spravedlnosti.

Podobně se zachovala také nedávno zvolená první Nečasova náměstkyně ve vedení ODS a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Podle ČTK nedlouho po svém zvolení do čela dolní komory ohlásila, že se nebude stěhovat z poslanecké ubytovny do služební vily. Stejně jako Nečas je přesvědčena, že může žít bez ochranky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám