Hlavní obsah

John: Zakázal jsem mluvit o jménech

Právo, Marie Königová

Předseda Věcí veřejných Radek John se brání, že požadavek na to, aby se stal ministrem vnitra nevzešel od něj nebo z rozhodnutí vedení Věcí veřejných, ale vzešel z vnitrostranické diskuze. "Já jsem zakázal o jménech vůbec hovořit. Nicméně vnitrostranickou diskusi zakázat nelze. Neponeseme to na K9, dokud není dojednaný program," uvedl John v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Kočí ale tvrdí, že je to rozhodnutí užšího vedení strany. Jednali jste tam o tom?

Nemohu zakázal lidem z vedení strany, aby formulovali své názory. A já opravdu nechci, aby se v pondělí na stole řešila jakákoli jména, protože dokud není program, je to ztráta času. Všechny strany samozřejmě teď hovoří o jménech a o ministerstvech. To, že se o tom ve straně hovoří a že to má čím dál tím větší podporu, to já nepopírám.

 Je vám tedy nepříjemné, že se o tom zmínila?

To vznikne tak: přímý přenos, zeptá se novinář a politička nechce lhát, protože se o tom ve straně mluví, no tak na přímou otázkou odpoví. Kdyby prohlásila, že se vůbec nic neděje, a někdo by pak řekl, že se o tom mluvilo, tak je to pro ni špatně. Rozumím tomu, že to řekla, ale nechci to vůbec řešit před uzavřením programu.

Šéf ODS Petr Nečas to označil za neprofesionální ultimátum, a vůbec oba koaliční partneři jsou rozladěni.

Proto říkám, že v pondělí nechceme rozhodně o takových věcech jednat. To je zpráva o tom, co si myslí většina lidí z vedení VV.

Můžete to nějak zkomplikovat další jednání?

Tím, že jména budou na pořadu dne až tak na konci tohoto nebo na začátku toho dalšího týdne, asi ne.

Váš poslanec Vít Bárta soudí, že šance vstupu VV do vlády je zhruba dvacetiprocentní. Myslíte si totéž?

Jde o to, jak to počítat. Jeho vyjádření souvisí s tím, na čem jsme v programu domluveni. A když se vezmou uzavřené kapitoly, tak to je těch dvacet procent. Všechny komise ale jednají, v pondělí uzavřeme další, takže to bude třicet procent, v úterý čtyřicet. Až bude uzavřen program, tak bude devadesátiprocentní šance vstoupit do vlády. A pak přijdou jména…

Může těch posledních deset procent zhatit vše dojednané?

To bude těžká fáze. A proto musí přijít až na konec. Musí tu být memento: byla by škoda, aby tento program pro tuto republiku nebyl realizován jenom kvůli jménům.

A kdyby se ukázala tato poslední část nepřekročitelná a vy do vlády nevstoupili, podpořili byste ji?

Určitě. My jsme naprosto konstruktivní a všechny body bychom podporovali. Čekalo se, že bude problém se dohodnout na protikorupčních opatřeních, na reformě školství, a přesto jsme dohodnuti. Poslední problém bude zdravotnictví, které je nejvíce rozporné, a to bude uzavřeno asi jako poslední.

Anketa

Měl by se podle vás stát Radek John ministrem vnitra?
Ano
66 %
Ne
34 %
Celkem hlasovalo 39286 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám