Hlavní obsah

Brnem šel průvod homosexuálů, protestovali proti němu extremisté

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brnem prošla Queer parade, průvod hrdosti lidí s menšinovou orientací. Centrem Brna při něm pochodovalo 600 členů a příznivců gay a lesbické komunity. Protestovalo proti nim asi 150 extremistů. Obě skupiny však oddělili policejní těžkooděnci. Nikdo nebyl zraněn.

Článek

Policie nasadila do akce několik stovek lidí, včetně psovodů a hlídky na koních. Ve vzduchu dění sledovali policisté ve vrtulníku.

Akcí chtěli účastníci upozornit například na to, že gayové ani lesbické páry nemohou v ČR adoptovat děti, a že jsou mladí lidé s menšinovou orientací mnohdy vystaveni šikaně ve školách. Průvod pokračuje večerní party v klubu Semilasso.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pochody gayů v Brně

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pochody gayů v Brně

Centrum se na sobotní akce připravovalo od rána. Restaurace a obchodníci zavřeli své provozovny. Od 10:00 nejezdily přes centrum tramvaje. Krátce po poledni reagovali na Queer parade svou akcí Mladí křesťanští demokraté (MKD).

Na jejich Pochod pro rodinu přišla asi stovka. S homosexuální komunitou se však nestřetli, záměrně volili trasu pochodu tak, aby se vyhnula náměstí Svobody, řekl předseda MKD Petr Jurčík.

Potyčky až po skončení akce

K drobným incidentům došlo až po oficiálním rozpuštění. Ovšem ani to policie nebrala na lehkou váhu a například v ulici Rašínově nekompromisně zadržela skupinku radikálů, která se dobývala do jednoho ze zavřených obchodů.

„Na akci samotné bylo jen několik drobných incidentů, k žádným vážnějším konfliktům nedošlo, budeme však město monitorovat až do nočních hodin,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Procházková. Událost zaměstnala 600 policistů z PČR, přes 200 strážníků z městské policie, nasazeni byli i psovodi, a jízdní policie.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Polici se podařilo udržet extrémisty v bezpečné vzdálenosti od homosexuálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám