Hlavní obsah

Podřízení zatajili ministryni Kovářové vypsání stamiliónových zakázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní zakázky v celkové hodnotě 266 miliónů korun od ministerstva spravedlnosti, které média kritizovala, jelikož byly vyhlášeny až po volbách, vypsali podřízení Daniely Kovářové bez jejího vědomí. Podle mluvčí resortu Jitky Zinke nemusí úředníci ministryni o podobných věcech informovat, ale je to prý zvykem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

"O vyhlášení výběrového řízení na správu a vymáhání pohledávek vzniklých v resortu Ministerstva spravedlnosti ČR za 120 miliónů korun a na správu justičního paláce v Praze Na Míčánkách za 146 miliónů korun paní ministryně nebyla předem informována," uvedla Zinke. Podřízení sice podle ní nemají povinnost ministryni o vypsání zakázky informovat, zároveň je prý ale zvykem, že se tak stane u velkých výběrových řízení.

Na oba tendry, vypsané po sněmovních volbách, upozornila média. Zinke Hospodářským novinám řekla, že načasování vyhlášení tendrů bylo náhodné, zakázky podle ní experti připravovali řadu měsíců.

Ministryně vypisování některých zakázek pod tlakem médií pozastavila. Na starosti je měli lidé pracující pod Kovářové náměstkem pro ekonomiku Jaroslavem Gackou. Kvůli aféře rezignoval na svou funkci vrchního ředitele investiční a správní podsekce tento týden Gackův podřízený Pavel Šebek.

Kruhy úřednických vazeb

Šebek přitom na úřad přišel teprve v lednu, a podle Zinke nastoupil na místo ředitele investičního odboru. Vrchním ředitelem investiční podsekce byl teprve od dubna. Před příchodem na úřad byl u vězeňské služby zástupcem ekonomického náměstka Tomáše Líbala.

Gacka, jehož jméno stojí pod zadávací dokumentací tendrů, se stal ekonomickým náměstkem Kovářové loni v listopadu. Má za sebou bohatou kariérní historii. V letech 1996 až 2005 mimo jiné zastával vysoké funkce na ministerstvu pro místní rozvoj, kde byl mimo jiné i náměstkem pozdějšího ministra spravedlnosti Pavla Němce. O Němcově vlivu na chod ministerstva spravedlnosti přitom již delší dobu hovoří média, což Kovářová odmítá.

Po rezignaci Šebka se Kovářová rozhodla pozici znovu neobsazovat, a jeho kompetence tak podle Zinke přešly na jeho dosavadního podřízeného Jiřího Jelena. .

Nitky vedou opět k Němcovi

Jelen však není zaměstnancem úřadu poprvé - podle Zinke se stal začátkem března 2005, tedy za Němce, ředitelem odboru informatiky. Ve funkci skončil koncem března 2007, za Němcova nástupce Jiřího Pospíšila. Podle Zinke ukončil pracovní smlouvu dohodou. Jelen s Němcem spolupracoval stejně jako Gacka již na ministerstvu pro místní rozvoj. Podle Alice Dvořákové z tiskového oddělení úřadu zde mimo jiné zastával pozici referenta odboru Němcových poradců, později se stal vedoucím oddělení realizace veřejných zakázek a pak i ředitelem odboru veřejných investic.

Média s Němcem v poslední době nejvíce spojovala zakázku ministerstva na provozování elektronického systému domácího vězení. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) například koncem května uvedl, že téměř polovina členů hodnotící komise pro posouzení nabídek má vazby na Němce nebo jeho okolí. MfD jmenovala mimo jiné i Líbala, pod kterým v minulosti pracoval Šebek. Němec reagoval s tím, že téměř nikoho ze jmenovaných nezná. Na dotaz, zda nejsou členy komise i Šebek s Jelenem, Zinke uvedla, že se ministerstvo rozhodlo nezveřejňovat jména členů, aby "zabránilo lobbistickému nátlaku". Potvrdila ale, že oba byli jako členové výběrové komise navrženi vládě.

Kasík kritizoval smlouvu resortu s Němcem, nahradil ho Glacka 

Na konečnou podobu podmínek výběrového řízení, kterými se v současnosti zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, měla navíc podle tisku velký vliv advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilová, kde je Němec partnerem. Právní kancelář delší čas poskytovala ministerstvu své služby.

Podle MfD se smlouvu s kanceláří v minulosti neúspěšně pokoušel zrušit Pospíšil, k ukončení smlouvy podle deníku vyzývali i podřízení Kovářové - kvůli tomu, že kancelář prý předčasně vyčerpala výši zakázky dva milióny korun. "Pokud bude ministerstvo ve smlouvě pokračovat, dojde s největší pravděpodobností k porušení zákona," citoval list náměstka pro ekonomiku Pavla Kasíka, kterého později Kovářová odvolala a dosadila na jeho místo Gacku. Podle ministryně jí byl Gacka doporučen jako zkušený odborník.

Kontrakt vypršel koncem letošního dubna. Koncem května však MfD napsala, že advokátní kancelář zvítězila ve výběrovém řízení na poskytování právních služeb na další čtyři roky. Zinke MfD řekla, že si Kovářová ještě před podpisem nové smlouvy nechá vypracovat analýzu, zda úřad skutečně právní firmu potřebuje. Ministryně uvedla, že analýzu připraví Gacka. Zinke doplnila, že smlouva zatím podepsána nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám