Hlavní obsah

Pražská ODS volila lídry do voleb do zastupitelstva, favoritka sněm opustila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněm pražské ODS ve čtvrtek večer zvolil všech sedm lídrů pro volby do pražského zastupitelstva. Stali se jimi náměstci primátora Marie Kousalíková, Pavel Klega a Rudolf Blažek a dále starostové Petr Hána, Josef Nosek, Andrea Vlásenková a členka výkonné rady ODS Aleksandra Udženija. Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová opustila pozdě večer sněm s tím, že volba je předem domluvená.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna ze dvou favoritů Jana Černochová

Článek

Mezi favority na předsedu pražského regionu patří poslanec Boris Šťastný a patřila mezi ně i poslankyně Jana Černochová. Ta však pozdě večer sněm opustila. Podle ní je volba předem dohodnutá.

"S touhle kandidátkou nechci mít nic společného. Nechci se na jejím sestavování podílet," prohlásila při odchodu ze sálu Černochová. Podle ní je rozdělení míst na kandidátkách předem domluveno a není možné prosadit jiné tváře. "Náš kandidát (Ladislav) Šilha odstoupil," dodala.

"Nikdy jsem neměla zájem být předsedou pražské ODS. Chtěla jsem jí ale pomoct. Průběh sněmu mě ale utvrdil v tom, že o změnu není zájem," řekla novinářům Černochová.

S výroky Černochové někteří delegáti sněmu nesouhlasí. "Neměla k odchodu důvod, tohle se nedělá," řekl radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Podle jeho názoru vzniká dojem, že jsou delegáti sněmu rozhádaní, ale to prý není pravda.

Tím, že sněm opustila, Černochová nejspíš vypadla ze hry o šéfa pražské organizace.

Sedmička je hotová

Sněm ODS nerozhodl, kdo bude kandidovat v kterém obvodě. Jména do konkrétních obvodů rozdělí až regionální rada. Ze sedmi zvolených by měl zřejmě vzejít i budoucí kandidát na primátora hlavního města. Není přitom zřejmé, kdy se o tom rozhodne.

Nejvíce hlasů od delegátů získala Kousalíková, hlasovalo pro ni 101 ze 116 účastníků sněmu. I na dalších předních pozicích se umístily ženy. Druhý nejvyšší počet hlasů získala Udženija s 99 hlasy, třetí se umístila Vlásenková, kterou volilo 85 lidí. V dalším pořadí podle počtu hlasů následovali Klega, Blažek, Hána a Nosek.

Delegáti neočekávali, že zvolí všechny lídry už v prvním kole. Pro zvolení totiž potřebovali nadpoloviční většinu hlasů. Sněm bude dále volit zvlášť sedm kandidátů na druhé, třetí a postupně až deváté místo kandidátky.

Kandidatury se ještě před volbou vzdal poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nebo současný radní hlavního města Martin Langmajer.

Chalupa své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce kumulovat funkce. "Nechci, aby tyto mé funkce mohly v případě kandidatury do pražského zastupitelstva vnést byť jen snítko příležitosti pro kritiku mé osoby a tím i celé kandidátky," řekl novinářům Chalupa.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Štastný

Podle Chalupy je pražská ODS v takové situaci, kdy si nemůže dovolit dávat komukoli prostor pro další kritiku.

Teprve poté, co budou zvoleny kompletní kandidátky, by se měl sněm zabývat volbou nového předsedy pražského regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám