Hlavní obsah

Zvýšení platu začínajícím učitelům rozbouří sborovny, míní ředitelé

Právo, Marek Přibil

Je to paradox, ale mnozí ředitelé škol kroutí hlavou nad rozhodnutím trojkoalice, že z rozpočtu armády poputují příští rok 2,1 miliardy korun na platy začínajících učitelů. Důvodem není sám přesun peněz, ale skutečnost, že mají sloužit ke zvýšení nástupních platů učitelů na dvacet tisíc hrubého.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Takové navýšení totiž vyvolá podle ředitelů neshody ve sborovnách. „Přála bych si, aby mladí učitelé brali 20 tisíc korun. Ale zároveň aby rozhodnutí trojkoalice nebylo diskriminační vůči pedagogům s dlouholetou praxí, kteří na takový plat nedosáhnou třeba ani po 18 letech,“ sdělila Právu Barbora Paskonková, ředitelka ZŠ Ostrava-Michálkovice.

Hrubý nástupní plat učitele základní školy, který je často zařazen do 11. platové třídy, činí v současné době kolem 13 tisíc korun. Po 27 letech dosahuje tarif běžně 23 200 korun bez příplatků a odměn.

Paskonková podotkla, že ve všech sborovnách jsou dnes dámské kolektivy. „Určitě si dokážete představit, jakou nevraživost toto rozhodnutí vyvolá,“ doplnila. A upozornila, že mladí budou mít zase strach, že zestárnou, a pak už na vyšší mzdu nedosáhnou.

Věci veřejné ale chtějí tuto ránu zhojit. „S rokem 2012 přijde nový státní záměr. Například plánované srovnávací zkoušky na základních školách. S tím přijdou do školství další peníze, které zvýší platy i ostatním pedagogům,“ řekl Právu Josef Dobeš z Věcí veřejných, které navýšení nástupních platů uvnitř trojkoalice prosadily.

Jak dlouho je kantor „začínající“?

V podobném duchu jako Paskonková reagovali i další oslovení ředitelé. „To řevnivost určitě způsobí. Nás se to ale netýká, neboť nemáme žádné začínající učitele. Máme pouze mladé kantory, kteří u nás učí třeba 1,5 či dva roky,“ uvedl pro Právo Jiří Šimek, ředitel ZŠ Habrmanova v Hradci Králové.

Míní, že by se muselo definovat, jak dlouho je učitel začínající. Zda tři měsíce, půl roku, rok. A kdo to je. Jestli třeba také ekonom, který se po deseti letech praxe v účetní firmě rozhodne učit na obchodní akademii.

Petr Nečas bez upřesnění prohlásil, že 2,1 miliardy budou použity v příštím roce na nástupní platy „začínajících mladých učitelů“. Nic víc.

Tápe i ministerstvo

Na otázku, kdo je to vlastně „začínající učitel“ nedokázalo odpovědět ani ministerstvo školství. „Definici musí nastavit až náměstek příštího ministra,“ řekla Právu mluvčí Kateřina Böhmová.

Dobeš ji doplnil: „Půjde o peníze vázané na mladé učitele. Vedeme velkou debatu, zdali je dát do nenárokových složek, protože jinak by se muselo hýbat s tarify.“ A v tom může být zádrhel. Tarify jsou zaručené, kdežto prémie nikoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám