Hlavní obsah

Poslanci si MHD už budou platit, dohodli se lídři rodící se trojkoalice

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ve čtvrtek večer v rámci vyjednávání programu budoucí vládní koalice shodli na zdanění poslaneckých náhrad a konci bezplatné veřejné dopravy pro zákonodárce. Slíbili také zveřejňovat, jak hlasovali jednotliví ministři ve vládě. Definitivně pak uzavřeli kapitolu zahraniční politiky a obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupci ODS, VV a TOP 09 při jednání o vznikající vládě

Článek

Předseda ODS Petr Nečas na večerní tiskové konferenci informoval, že trojkoalice dotáhne do konce práce na legislativní úpravě zdanění poslaneckých náhrad, snížení platů ústavních činitelů a zrušení bezplatné veřejné dopravy pro poslance. „Považuji to za přelomové,“ prohlásil šéf VV Radek John.

Současně se lídři budoucích vládních stran dohodli na tom, že vláda na základě svého usnesení boje proti korupci bude uveřejňovat jmenovitě hlasování o veřejných zakázkách, prodeji nebo nákupu majetku státu a rozdělování dotací. „Bude konkrétně zveřejněno, jak kteří členové vlády hlasovali,“ slíbil Nečas. Zveřejňování, jak který člen vlády hlasoval, se ale nebude týkat případů, kdy půjde ze zákona o utajované skutečnosti.

Sporná otázka obecného referenda

Šéfové budoucích vládních stran též podle Nečase uzavřeli definitivně kapitolu, která se týká zahraniční politiky, Evropské unie a obrany. Šéf ODS doplnil, že jde o druhou uzavřenou kapitolu. V jejím rámci bylo už v úterý večer dohodnuto, že se z rozpočtu rezortu obrany na rok 2011 přesune 2,1 miliardy na platy učitelů. „Musím říci, že to bylo velmi dobré jednání,“ komentoval pak schůzku předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Před uzavřením je podle Nečase kapitola práva, spravedlnosti, veřejné správy a boje proti korupci a byrokracii. Podle lídra VV Radka Johna panuje shoda na 85 z 86 navržených opatření. Tím posledním "čertíkem" je obecné referendum. „V tuto chvíli je to především otázka obecného referenda,“ uvedl Nečas. Šéfové ODS, TOP 09 a VV ale předpokládají, že tuto kapitolu uzavřou definitivně už v pátek na dalším jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám