Hlavní obsah

Neponižujme se a nežebrejme od nich, hřímal Jandák ve Sněmovně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvě zvolení poslanci chtějí vrátit Sněmovně ztracenou důvěru. Čtvrtek ukázal, že to bude těžké. Diskuse kolem rozdělování křesel se změnila v hádku o to, zda komunisté patří či nepatří do vedení komory.

Článek

„K politické kultuře patří, aby nebyl komunista ve vedení,“ vyrukoval s argumentem nováček Stanislav Polčák (TOP 09). A přidal se další, šéf véčkařů Radek John. Podle něj není stop komunistům výrazem šetření, ale vyjádřením postoje: „Když se tady řeklo, že v Bundestagu mají všechny frakce zastoupení ve vedení, já si nejsem vědom, že v Bundestagu je nějaká strana, která má přídomek nacistická v názvu.“

Podle Johna je tu řeč o straně, která se jmenuje komunistická. „A komunistická strana tady udělala podobné věci jako v Německu jiná strana,“ dodal.

Na to zareagoval šéf frakce KSČM Pavel Kováčik slovy, že sice nikomu jeho antikomunismus nebere, nicméně nelze diskriminovat jednu stranu a tím odebírat právo jejím voličům, aby je zastupovala.

„Neponižujme se, nežebrejme od nich, vždyť vítěz má přece vždycky pravdu, jak říkal Napoleon,“ zvolal soc. dem. Vítězslav Jandák a současně popřál Miroslavě Němcové ke zvolení do čela Sněmovny.

Němcová: V řadách ČSSD není žádný blok

Němcová čtvrteční hádky nechce nijak dramatizovat. „Oddělila bych ten postoj od skutečných reakcí, které následovaly,“ prohlásila před novináři. Podle ní ji řada soc. dem. přišla pogratulovat. „Řekli mi, že se těší na vzájemnou spolupráci, že není mezi námi žádný osobní blok,“ svěřila se Němcová a dodala: „V minulých letech jsem si v řadě otázek rozuměli a nepředpokládám, že by to mělo být komplikací do budoucna.“

Opozice si ale stěžuje, že ji trojkoalice dusí hned v začátku. „To, jak se ustavuje, přátelé, Sněmovna, často rozhoduje o tom, jaká atmosféra tu čtyři roky potom je,“ varoval místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD).

David Rath (ČSSD)
Zaděláváte si na to, jak s vámi nejspíš bude zacházeno za pár let. Demokracie má totiž ten půvab, že se to poměrně rychle otáčí. Rok se sejde s rokem a dnes objetí možné trojkoalice vystřídají pěsti. Další rok se sejde s rokem a budou volby. Já vás pak chci vidět, když voliči rozhodnou zase jinak, jak tady budete kňourat a dovolávat se demokratických principů, pokud na vás budeme aplikovat vaše chování, s kterým přicházíte dnes!
Zdeněk Škromach (ČSSD)
Pan Kalousek jako obvykle neví, o čem hovoří, a mohli bychom si povídat o tom, co jsme kdy při koaličních jednáních zažili, možná i co jsme kdy vypili... Pan Kalousek opět předvádí jaksi to, že sem tam od času zapomíná, možná, že i to, ve které politické straně zrovna působí.

Reklama

Výběr článků

Načítám