Hlavní obsah

Možní nováčci ve vládě: Peake, Lukša a Besser

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo bude sedět ve vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných? Vypadá to na mix mazáků i nováčků z komunální sféry. Podle informací Práva se ve Věcech veřejných stále více skloňuje jméno místopředsedkyně Karolíny Peake, kterou by mohla strana postavit jako kandidátku na ministryni spravedlnosti či kultury.

Foto: ČTK

Místopředsedkyně strany Věci veřejné Karolína Peake a předseda Radek John

Článek

„Do vlády by byla ideální. Byla dlouhou dobu zastupitelkou v Praze 1, takže zkušenosti z politiky má. Navíc je komunikativní a dokáže vyjednat kompromis,“ řekl Právu zdroj z VV.

Sama Peake chce politické ostruhy získat jako řadová poslankyně. „Ale jsem ke straně loajální, a pokud by to bylo naprosto nutné, tak bych o tom uvažovala,“ řekla Právu.

Mám dvě malé děti a mám pocit, že na kariéru mám ještě čas
Karolína Peake

Musela by ale zohlednit názory blízkých. „Pokud by nabídka na ministryni přišla, tak by to nebylo jen o mém cítění, ale i o tom, že bych to musela prohovořit s rodinou. Mám dvě malé děti a mám pocit, že na kariéru mám ještě čas,“ uvedla.

Předseda Radek John, vyjednávač Vít Bárta či šéf poslanecké frakce Josef Dobeš by mohli vládnout vnitru, místnímu rozvoji a školství, pokud by ale připadly právě VV. Tento trojlístek nemá politické zkušenosti ani z komunální politiky.

„Jeden musí být od starostů“

TOP 09, která se do Sněmovny dostala za podpory hnutí Starostů, chce do vlády navrhnout alespoň jednoho z obecních politiků, kteří jsou v dolní komoře. Poté, co šéf starostů Petr Gazdík dal přednost vedení poslaneckého klubu, má velkou šanci berounský starosta Jiří Besser. Ten Právu řekl, že ministerské angažmá nevylučuje: „Není to úplně mimo mé uvažování.“ Mohl by se stát ministrem pro místní rozvoj.

Za jisté se považuje, že šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg získá post šéfa diplomacie, otevřená je otázka ministerstva financí, v jehož čele by topka ráda viděla místopředsedu Miroslava Kalouska. Nečas ale dal najevo, že o post svede ODS s Kalouskem ještě boj.

Mezi žhavé kandidáty patří místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, kterého za kvalitního kandidáta označil i Schwarzenberg. Jako bývalý šéf Hospodářské komory by Drábek mohl zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu či dopravy.

K dalším kandidátům, o kterých se mluví, patří senátor Bedřich Moldan na ministra životního prostředí, náměstek ministra zemědělství Karel Tureček, který by ve svém resortu povýšil, či místopředseda strany a starosta Čeladné Pavol Lukša. „Byla by to určitě výzva, a ty nepřicházejí každý den,“ řekl Právu na dotaz, zda by o tom uvažoval, kdyby byl osloven.

Vondra šéfem zemědělství?

Také v ODS figurují jména, která byla zatím známa jen na krajské úrovni. Jde hlavně o čerstvého místopředsedu Pavla Drobila, který dělal náměstka moravskoslezského hejtmana. Měl by blízko k nějakému ekonomickému resortu.

Určitou jistotu získali i další místopředsedové „mazáci“ Jiří Pospíšil a Alexandr Vondra.

„Zda mě přijme do vlády, nechám na panu Nečasovi. Já bych osobně preferoval buď justici, anebo školství,“ řekl Právu Pospíšil.

O Vondrovi se zatím mluvilo v souvislosti s obranou, včera v Rádiu Impuls nevyloučil, že by mohl dělat ministra zemědělství. „Působil jsem jako expert na zahraniční politiku, ale doba se mění a nyní jsem připraven působit více doma. Ministr je manažerská funkce a ministerstva mají mít příslušný odborný aparát,“ uvedl Vondra.

Reklama

Výběr článků

Načítám