Hlavní obsah

Koalice předkládá návrh na omezení poslanecké imunity

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se ve středu večer podepsali spolu se svými vyjednavači pod návrh ústavního zákona omezujícího poslaneckou a senátorskou imunitu. Předložit jej jako společný poslanecký návrh chtějí ve čtvrtek. Strany budoucí vládní koalice předpokládají, že návrh podpoří i sociální demokraté, samy jej totiž neprosadí, chybějí jim dva hlasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové koaličních stran Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

"Na základě tohoto návrhu by se naprosto zrušila přestupková imunita," přiblížil obsah návrh předseda ODS Petr Nečas. Návrh podepsal společně s předsedy TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a VV Radkem Johnem a dalšími vrcholnými stranickými vyjednavači přímo na večerním jednání koaliční devítky, která se zabývala obranou a zahraniční politikou.

Pokud komora parlamentu odepře vydání svého člena k trestnímu stíhání, je i podle nového návrhu stíhání vyloučeno. "Ale po skončení mandátu je ten poslanec nebo senátor standardně trestně stíhaný," vysvětlil Nečas.

ODS, TOP 09 a VV předpokládají, že se k návrhu přidají i další poslanecké kluby a návrh bude schválen. První čtení návrhu po vyjádření vlády by mohlo být na první řádné schůzi Sněmovny.

Reklama

Související články

Koalice chce vytvořit novou vládu do 7. července

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by měla vzniknout v polovině července. Koalice také počítá s tím, že na ustavující schůzi příští týden zvolí svého předsedu...

Výběr článků

Načítám