Hlavní obsah

Sněmovnu zaplnili poslanečtí nováčci, bloudí po chodbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna zažila po letošních květnových volbách výraznou obměnu kádrů, ve dvou stovkách poslaneckých křesel se objevilo rovnou 114 nováčků. Zatím se se svým novým působištěm seznamují a zjišťují, jak se v budově dolní komory parlamentu orientovat. Na úterní ustavující schůzi se v jednacím sále učili zacházet s hlasovacím zařízením.

Článek

„Já jsem zabloudil, když skončila protikorupční komise v deset v noci, už tady nebyl vůbec nikdo a já jsem opravdu půl hodiny tady běhal chodbama,“ řekl Novinkám jeden ze sněmovních nováčků, šéf Věcí veřejných Radek John. „Jako investigativní reportér jsem našel výlez přes garáž,“ zavtipkoval.

Letošní volby přivedly do Sněmovny mimo jiné také dvanáctku mladých poslanců, kterým ještě nebylo třicet. Je to nejvíce v novodobých dějinách českého parlamentu.

„Zatím jsem ještě nezabloudila, ale vzhledem ke svému orientačnímu smyslu to brzy očekávám,“ svěřila se Johnova kolegyně z VV Kateřina Klasnová.

„Trvalo mi chvilku, než jsem se zorientovala, ale ještě neznám všechna místa,“ řekla nová poslankyně za ODS Ivana Řápková.

Menší problém na úterní ustavující schůzi Sněmovny způsobil nový poslanec ČSSD Pavel Antonín, který při prvním vyvolání svého jména podle abecedy nebyl v jednacím sále. Slib proto skládal až jako poslední.

Levná sněmovní restaurace Klasnové vonět nebude

Noví poslanci se také seznamují se stravovacími zařízeními na půdě Sněmovny, která jsou vyhlášená svými příznivými cenami.

Já jsem ještě v restauraci a v bufetu nebyla, ale slyšela jsem, že tam jsou socialistické ceny, ale také socialistická kvalita. Takže já budu asi preferovat chodit někam jinam,“ vyjádřila se Klasnová.

„Ceny mě samozřejmě překvapily, protože u nás jsou větší,“ uvedla Řápková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám