Hlavní obsah

Archiv bezpečnostních složek neví, kam přesune citlivé dokumenty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři a půl kilometru citlivých dokumentů, které spravuje Archiv bezpečnostních složek (ABS) v budově v pražských Kobylisích bude nejpozději za půl roku nutno vystěhovat. Není ale kam. Vedení nadřízeného Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) přiznává, že jde o zásadní problém, jehož řešení zatím nemá.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra

Článek

Budovu ve Střelniční ulici vlastní ministerstvo vnitra a archiv ji sdílí s civilní rozvědkou (Úřad pro zahraniční styky a informace, ÚZSI). Ta však chce kvůli bezpečnosti prostory jen pro sebe. Výpověď dostal ABS už loni v listopadu, po vyjednávání s ministerstvem a ÚZSI mu byl pronájem prodloužen do letošního září s možností dodatečného prodloužení do konce roku. Tento termín je však již definitivní.

„Další prodloužení této smlouvy není s ohledem na bezpečnostní zájmy České republiky možné,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková.

ÚSTR přitom měl již hotové řešení. „Po mnoha jednáních se podařilo už v březnu připravit podklad pro jednání vlády,“ řekl Právu právník ABS Lubomír Augustin.

„Šlo o návrh na směnu tří pražských budov v ulicích Hybernská, Siwiecova a Na Struze za jeden objekt dostatečně velký na to, aby se do něj mohl sestěhovat Ústav pro studium totalitních režimů i celý Archiv bezpečnostních složek. Na nabídku objektu mělo být vypsáno výběrové řízení,“ dodal.

Výměnu budov zastavil Pernes

Materiál měla vláda projednat 9. dubna, z programu byl však stažen na základě žádosti nového ředitele ÚSTR Jiřího Pernese. „Byla zjištěna některá nová fakta,“ zdůvodnil žádost v dopise adresovanému Úřadu vlády přesně týden po svém nástupu do funkce.

„Dnes vám to už mohu říct otevřeně. Ta směna měla proběhnout na základě veřejné soutěže, ale my jsme znali výsledky té veřejné soutěže ještě dřív, než byla vypsána,“ podotkl Pernes.

Jeho předchůdce Pavel Žáček podle Pernese projekt připravil tak, aby se ústav s archivem přestěhovaly do 13patrové budovy bývalé Microny v pražských Modřanech.

„S odstupujícím ředitelem jsem tam byl na návštěvě, on mi ukazoval, kde tam bude ředitelna, kde bude sídlit archiv, kde bude kantýna. Výběrové řízení přitom ještě nebylo vypsáno. To mi připadalo jako jeden obrovský podvod,“ uvedl Pernes.

Žáček takové obvinění považuje za nesmysl. „Pravidla hry měla stanovit vláda. Ta nestanovil ani ústav ani archiv. Materiál předkládalo ministerstvo financí a Úřad vlády, ti byli garanty férovosti celého postupu,“ reagoval bývalý ředitel.

„V Praze jsme prošli všechny budovy, které nám stát nabízel. Na Micronu nás upozornilo ministerstvo vnitra, které budovu znalo s ohledem na to, že předtím měla být určena pro Policii ČR,“ dodal Žáček.

Řešení zatím není na dohled

Jisté je, že v době, kterou má archiv pro svůj nájem v Kobylisích vyměřenou, se náhradní varianta nenajde. Možnost přestěhování archiválií do ostatních pražských objektů užívaných ÚSTR a ABS vylučuje i čerstvě odvolaný ředitel ABS Ladislav Bukovszký.

„Stěhování do Siewcovy ulice, kde sídlí ústav, nebo budovy Na Struze je absolutně vyloučené. Ty budovy jsou stoprocentně využité,“ prohlásil Bukovszký.

Zároveň zdůraznil, že archiválie uskladněné v Kobylisích představují nejčastěji využívaný fond, slouží například k lustracím pro Národní bezpečnostní úřad či bezpečnostní odbor ministerstva vnitra.

Současný pověřený šéf ÚSTR Zdeněk Hazdra hodlá o možném řešení jednat za týden s Radou ÚSTR.

Reklama

Výběr článků

Načítám