Hlavní obsah

Bém: Věřím, že Nečas dá Praze šanci

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha zůstává baštou ODS a Petr Nečas má silný mandát. Podle pražského primátora Pavla Béma, který odpovídal na otázky deníku Právo, záleží na Nečasovi, koho vybere do vládního týmu, přesto by sám považoval za efektivní, kdyby se ministrem stal někdo z pražské ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Pavel Bém

Článek

Co pro pražskou ODS, jejímž jste byl donedávna šéfem, znamená debakl na kongresu, kdy se do vedení nedostal žádný její zástupce?

Samozřejmě není to nejšťastnější konstelace. Pro Prahu je to situace nepochybně nevýhodná. Na druhou stranu Praha je největší a nejúspěšnější region ODS, historicky jím byl. Stále i v těchto volbách získal 185 tisíc hlasů, což je nejvíc ze všech ostatních regionů občanských demokratů. Samozřejmě zůstává baštou ODS. Bude strašně moc záležet na Petru Nečasovi, který má silný mandát, koho si vybere do svého vládního týmu. Věřím, že dá Praze šanci. Praha má ve svém středu řadu zkušených politiků s dobrými exekutivními zkušenostmi.

Myslíte tím, že by měla mít pražská ODS ministra?

Já bych to považoval za chytré a z hlediska stabilizace ODS za mimořádně efektivní. Ale určitě neexistuje žádný instrument ani žádná povinnost či nepsané právo, že ten či onen region s ohledem na volební výsledek nebo na velikost členské základny musí nutně mít zastoupení ve vládě.

Jak vidíte svoji budoucnost v politice?

Řekl jsem, že pro mě je dlouhodobě neslučitelný mandát pražského primátora a poslance. Obě tyto role vnímám jako naprosto rovnocenné a plnohodnotné. Nikdy nedělám dvě věci najednou. Vždy dělám jednu věc naplno.

Sněmovna s velkou pravděpodobností začne fungovat někdy na začátku září. V té době už poběží horká kampaň a celá komunální politika bude na ni koncentrovaná. Jinými slovy nějaké manifestační odstupování z funkce primátora a symbolické předávání klíčů bych považoval za frašku, za něco, co je nedůstojné roli, významu pražského primátora. V tuto chvíli jediné rozumné řešení je dotáhnout mandát a někdy v září v říjnu předat dobře odvedenou práci příštímu primátorovi Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám