Hlavní obsah

Pražská ODS se otřásá, Jančík rezignuje na funkci starosty

Právo, trj, luk, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Milan Jančík na úterním jednání regionální rady ODS oznámil, že k 31. 7. rezignuje na post starosty a funkci šéfa oblastní rady Prahy 5. Učinil tak proto, aby nekomplikoval situaci. Hrozilo, že organizace ODS v Praze 5 bude zrušena. Podle Jančíka se to nyní nestane.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Jančík

Článek

"Uvědomuji si rizika a situaci, která je v pražské ODS, a já nechci být brzdou nebo důvodem pro to, že ODS bude mít v komunálních volbách nějaké potíže," komentoval svůj odchod Jančík.

Pražská ODS chtěla také jednat o pozici primátora Pavla Béma. Podle Jančíka ale strana k ničemu nedošla. "Byla o tom dlouhá debata, která nebyla ukončena," řekl.

O Bémovi se bude jednat opět ještě před čtvrtečním sněmem strany, kdy by měl být primátor přítomen. Z dnešního jednání se omluvil.

Bém, který má jistý čtyřletý poslanecký mandát, ještě před jednáním rady na dotaz Práva k úvahám o výzvě k rezignaci na primátorský post řekl: „Vnímám to jako folklór, který se objevuje s menší či větší pravidelností.“

Výprask na kongresu

Pražská ODS na víkendovém stranickém kongresu totálně propadla, nemá žádného zástupce v jejím vedení. [celá zpráva]

Má také obavy, že by mohla mít problémy v podzimních komunálních volbách. Sněmovní volby v metropoli vyhrála TOP 09.

Jančík v České televizi řekl, že po nedělním kongresu čekal, že na pražskou ODS bude velký tlak. Proč rezignuje až ke konci července, zdůvodnil tím, že bude dlouho trvat, než funkci předá. Odmítl, že by potřeboval čas na "zametání věcí". "Není co zametat, Praha 5 má jedno z nejlepších účetnictví v rámci Prahy, jde o rozumný a zodpovědný přístup," řekl.

MILAN JANČÍK
Narozen 24. října 1959, Prostějov
STUDIUM
Studoval konzervatoř v Brně, později zpěv v Ostravě a Praze, v roce 2004 dokončil právnickou fakultu v Plzni (jeho studium bylo během současné kauzy kolem plzeňských práv zpochybňováno, proti tomu se Jančík ostře ohradil), na Brno International Bussines School získal titul MBA.
POLITIKA
Od roku 2002 starosta Prahy 5, předtím čtyři roky místostarosta; v zastupitelstvu městské části zasedl poprvé jako náhradník po volbách v roce 1994, od roku 2002 je členem zastupitelstva hlavního města; začátkem 80. letech působil v divadlech v Olomouci a Ostravě, od poloviny 80. let se věnoval sborovému zpěvu v Praze a vedl také sbor Českého rozhlasu.
V ODS je od roku 1994, loni v listopadu byl zvolen jedním z místopředsedů pražské ODS.
Jančíkova osoba dlouhodobě rozděluje ODS v Praze 5, po komunálních volbách v roce 2006 se proto část zastupitelů zvolených za občanské demokraty ocitla v opozici. Jančík sám pak získal v komunálních volbách v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovuzvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.
Opoziční zastupitelé Prahy 5 se pokusili Jančíka opakovaně z funkce starosty odvolat, ale neuspěli.
KAUZY
Jančíkovo jméno figurovalo v řadě kauz, například v listopadu 2002 údajně najel automobilem do městského strážníka na tehdy uzavřeném Mánesově mostě. Jančík to popřel, policie nakonec případ postoupila magistrátu, který věc odložil.
Jančíkovi odpůrci poukazovali také na údajně nevýhodný prodej Ženských domovů na Smíchově. Radnice Prahy 5 budovu v roce 2001 prodala tehdejšímu nájemci, firmě Akcent Praha Group, za 130 miliónů korun. Prodej organizoval Jančík ještě ve funkci místostarosty.
Případ prodeje domu v Zubatého ulici, který radnice prodala soukromé firmě, i když o něj stáli nájemníci, dokonce vyšetřovala policie. Nájemníci starostu podezřívali z pletichy při veřejné soutěži. Podle policie se trestný čin nestal, státní zástupce to potvrdil.
Policie vyšetřovala také smlouvy s firmou Agentura Praha 5, která pro městskou část vymáhala po neplatičích nájemné. Ani v tomto případě ale vyšetřovatelé nezjistili žádný trestný čin. Letos v březnu podala organizace Transparency International (TIC) na Jančíka a další představitele radnice kvůli smlouvám mezi Prahou 5 a společností Agentura Praha 5 trestní oznámení.
Zdroj: ČTK

Bém připomněl, že si před volbami dal za minimální cíl zisk devíti mandátů v Praze s tím, že pokud tak neučiní, rezignuje na pozici šéfa pražské ODS. „Učinil jsem to, Praha nevyhrála, získala osm mandátů, prohrála o dvě procenta,“ dodal Bém.

ODS v Praze nyní vede Pavel Klega.

Bém si přesto věří: „Na druhou stranu i já jako primátor jsem získal 11 292 preferenčních hlasů, měl jsem šestý nejlepší volební výsledek z celé ODS. Z tohoto pohledu určitě nevnímám, že bych svoji prací a svojí autoritou ODS ve volbách nepomohl, ba naopak,“ uvedl Bém.

Nyní se podle Béma nahraje o nic jiného, než o post příštího primátora. Zdůraznil, že není možné vinit Prahu z toho, že prohrála ODS volby. „ODS si zjednodušeně řečeno prohrála volby sama. Praha se s tím svezla,“ soudí Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám