Hlavní obsah

Haguess bude dál zajišťovat opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské centrum kartových služeb, které zajišťuje technickou podporu pro kritizovaný projekt Opencard, bude až do konce roku provozovat firma Haguess. Podle dříve podepsaných smluv však měla skončit 30. června. S prodloužením smlouvy v úterý souhlasila rada hlavního města. Nové výběrové řízení město nevyhlásilo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Praha původně chtěla, aby kartové centrum od července provozovala jiná firma. Důvodem prodloužení smlouvy s Haguess je podle materiálu k rozhodnutí rady mimo jiné to, že městu se kvůli technickým problémům nepodařilo připravit nové výběrové řízení. Podstatnou část technických informací potřebných pro výběrové řízení totiž vlastní Haguess, který by ale neměl být v tendru nijak zvýhodněn.

Náměstek primátora Milan Richter (ODS) navíc už dříve oznámil, že Praha plánuje kartu opencard spojit In-kartou Českých drah. Obě strany by se pak mohly spojit i při zajišťování kartového centra a najít jednoho společného provozovatele.

Zastupitel ČSSD Miroslav Poche ale rozhodnutí rady kritizuje. Podle něj Praze tím, že smlouvu prodloužila bez vyhlášení otevřeného výběrového řízení, hrozí pokuta od antimonopolního úřadu.

"Hlavní město v podstatě přiznává, že bez Haguessu nedovede v tuto chvíli zajistit provoz kartového centra, přitom během uplynulých více než čtyř měsíců bylo dost času na to, aby se připravilo transparentní otevřené výběrové řízení na nového provozovatele," poznamenal Poche.

S firmou Haguess, která je hlavním dodavatelem projektu Opencard, měla Praha nevýhodné smlouvy. Letos v únoru se obě strany dohodly na jejich změně. Na smlouvy upozorňovaly všechny tři prověrky, které projekt posuzovaly. Firma byla kritizována také za to, že měla nejasnou majetkovou strukturu.

Praha za opencard dala více než 800 milionů korun. Červená průkazka nyní funguje především jako tramvajenka a průkazka do knihovny, jsou na ní také poskytovány slevy například v zoologické zahradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám