Hlavní obsah

Ve vládě by ODS mohla mít šest křesel, TOP 09 pět a VV čtyři

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělení křesel ve vládě poměrem 6:5:4, tedy šest ministerstev pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro Věci veřejné (VV) se jeví jako velmi pravděpodobná varianta příštího složení kabinetu. Právu to potvrdil zdroj obeznámený s koaličním jednáním s tím, že jde o kompromis mezi dvěma návrhy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní vyjednavači ODS, TOP 09 a VV (ilustrační foto)

Článek

„Zatímco ODS prosazovala poměr sil 7:5:3, TOP 09 s poukazem, že ve volbách získala skoro stejně jako občanští demokraté, chtěla prosadit variantu 5:5:5 s tím, že ODS bude ještě mít premiéra a předsedu Sněmovny. Rozložení 6:5:4 je kompromisní varianta mezi těmito dvěma návrhy a velmi pravděpodobná,“ řekl Právu zdroj.

Přestože předseda ODS Petr Nečas v úterý řekl, že obsazení křesla předsedy Sněmovny nehraje ve složení vlády žádnou roli, je podle zdroje pravdou přesný opak.

Podle vyjednavače VV Víta Bárty poměry 7:4:4 či 7:5:3 jsou naprosto nepřijatelné. „Tyto varianty zcela vylučuji,“ řekl Právu. Variantu 6:5:4 však komentovat nechtěl. To by mohlo potvrzovat, že budoucí vláda bude skutečně zasedat v takovém složení. „Vzhledem k tomu, že nechci lhát, tak jednoduše nebudu některé věci komentovat,“ prohlásil už před časem Bárta.

Ani předseda VV Radek John nechtěl komentovat uvažované rozložení sil. Právu řekl, že jeho strana stojí o ministerstva, kde může udělat výraznou reformu, například vnitro či školství.

„Nyní nebudeme ztrácet čas na jménech, nejdříve musíme uzavřít program. Poté musíme do dojednaného klíče dosadit jména a zjistit, jestli je funkční,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám