Hlavní obsah

Oprava Národního muzea vyjde na čtyři miliardy, vznikne za ně tunel a vyhlídka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní muzeum během čtyřleté rekonstrukce nově zpřístupní prostory v suterénu, v kopuli otevře vyhlídku a tunelem se propojí s budovou bývalého Federálního shromáždění, kterou již spravuje. Získá dvojnásobnou výstavní plochu proti dnešku a bude moci vystavit mnoho exponátů, které jsou dnes v depozitářích.

Článek

Celkové náklady na rekonstrukci včetně vybudování tunelu budou 3,8 miliardy korun. Novinářům to v úterý řekli zástupci muzea.

Historická budova na Václavském náměstí z konce 19. století je podle vedení instituce v havarijním stavu - nebyla nikdy významněji opravována, naopak byla několikrát zásadně poškozena. Při rekonstrukci by také měly definitivně zmizet z fasády stopy po střelách z okupace v roce 1968.

Muzeum se pro veřejnost uzavře za rok v červnu, rekonstrukce by měla začít koncem příštího roku. Po otevření v roce 2015 slibuje vedení muzea návštěvníkům unikátní muzejní komplex, jehož pilířem bude nová stálá expozice.

Foto: Profimedia.cz

Národní muzeum v Praze

Propojí expozici přírodovědnou a společenskovědní a s využitím moderních technologií nabídne reflexi vztahu člověka a krajiny z různých úhlů pohledu.

Nová kavárna, muzejní obchod a dětský koutek

Rozšíří se prostory pro krátkodobé výstavy a na návštěvníky bude čekat nová kavárna, muzejní obchod a dětský koutek. Využívat se nově budou i dosud nepřístupné vnitřní dvory muzea - dostanou prosklené střechy, vzniknou z nich haly pro výstavy a další akce.

Financování rekonstrukce obou muzejních budov vychází z programu péče o národní kulturní poklad schválený vládou v roce 2006. Vládní program platí několika českým státním kulturním institucím rekonstrukce či novostavby jejich sídel.

Do roku 2017 počítá s investováním deseti miliard korun, z toho dvě miliardy pocházely ze zrušeného Fondu národního majetku, zbytek postupně ze státního rozpočtu na daná léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám