Hlavní obsah

Bém: Nečas by měl Praze nabídnout post ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS bude v úterý na zasedání regionální rady rozebírat příčiny neúspěchu na víkendovém kongresu strany. Na něm nebyl do nejužšího vedení zvolen žádný zástupce hlavního města. Část členské základny by chtěla ještě před koncem volebního období odchod pražského primátora Pavla Béma. Ten řekl, že z postu nehodlá odejít. Navíc oznámil, že by předseda ODS Petr Nečas měl pražské organizaci nabídnout ministerský post.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Podle něj by to situaci v pražské buňce uklidnilo. Považuje to za "za chytré a z hlediska stabilizace ODS za mimořádně efektivní". Primátor si je ale také vědom, že na podobný nárok uvnitř strany není žádné ani zvykové právo

V podvečer by se mělo jednat i o zrušení místní organizace v Praze 5. V jejím čele stojí kontroverzní starosta Milan Jančík.

"Praha musí analyzovat kongres a vyvodit z něho důsledky," řekl jeden z členů pražské regionální rady. Hlavní pražský favorit a dosavadní první místopředseda ODS David Vodrážka na víkendovém kongresu svůj post neobhájil, Praha nyní nemá zástupce ani mezi řadovými místopředsedy ODS.

Podle některých politologů Praze uškodil mimo jiné primátor Bém, kontroverzní starosta Jančík nebo kauza městské karty Opencard.

Pražská ODS proto podle tisku přemýšlí, jak se očistit. Někteří členové prý chtějí tlačit na Béma, aby se postu primátora sám vzdal. Odvolat by ho sice mohlo zastupitelstvo, nejbližší zasedání je ale plánováno až na 16. září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Část členů by se ráda zbavila také Jančíka. Zastupitelstvo v Praze 5 se pokoušelo Jančíka už několikrát neúspěšně odvolat. Další možnost bude mít tento pátek. Řešením by prý mohlo být také zrušení celé oblastní organizace ODS v Praze 5.

Pokud by o tom v úterý regionální rada rozhodla, musela by to potvrdit ještě výkonná rada strany. Podle médií by se schválením tohoto návrhu nemělo mít širší vedení strany problém.

Na Praze 1 zafungovala tichá spolupráce ODS s ČSSD

Sesazování pražských špiček ODS, které jsou spojovány s podivným hospodařením, není jednoduché. Opozice na radnici Prahy 1 v pondělí neuspěla s pokusem o odvolání starosty Filipa Dvořáka.

Opozici v čele s Věcmi veřejnými (VV) se bod o odvolání nepodařilo prosadit na program jednání. Chyběly jim k tomu tři hlasy. Na stranu VV se přiklonili zástupci Strany zelených, TOP 09 a Hejma. Zdržela se nebo byla proti většina zastupitelů ODS a ČSSD.

Důvodem odvolání měl být nesouhlas se zadlužováním městské části a údajně nezákonný postup starosty při sestavování programu jednání. Opozice po neúspěchu shání hlasy pro svolání mimořádného zastupitelstva, které by se o odvolání znovu pokusilo.

Věci veřejné starostu kritizují za hospodaření městské části. Dvořáka ale obviňují také z toho, že prý v rozporu s předpisy nezařadil na minulé i pondělní jednání body, které předložila opozice.

"Způsob, jakým sestavujete program jednání, nemá oporu v legislativě. Je to něco, co jste se naučil od Milana Jančíka," řekla zastupitelka Karolína Peake. Dvořák se nařčením brání, jeho postup je podle něj v souladu se zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám