Hlavní obsah

V ODS nastává jistý pozitivní proces, řekl Klaus

Novinky, Miroslav Benč (Skopje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Prezident Václav Klaus v pondělí ocenil výsledky víkendového kongresu ODS, na nichž si občanští demokraté zvolili nové stranické vedení. Prohlásil, že ve straně nastává pozitivní proces. Klaus, který ODS zakládal a dlouhá léta vedl, se v prosinci 2008 se stranou rozešel ve zlém.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Prezident Václav Klaus

Článek

"Já nechci nějak zvysoka hodnotit, co se tam událo. Pověst ODS byla velmi pošramocena vývojem několika posledních měsíců, a možná i let," řekl Novinkám v makedonské Skopje Klaus.

"Věřím, že nastává jistý pozitivní proces, ale zdůrazňuji slovo proces. Jak bude dále pokračovat, to já budu se zájmem sledovat," dodal prezident.

Klaus, který se v prosinci 2008 vzdal funkce čestného předsedy ODS kvůli nesouhlasu s jejím směřováním pod vedením tehdejšího předsedy Mirka Topolánka, nyní věří, že strana udrží svou dominantní pozici. Ze druhého místa, které získala ve volbách, má podle Klause ODS dobré východisko a vyhlídky na získání funkce premiéra v koalici se zcela novými stranami. Pro stranu s jasnou ideologií, s výraznými osobnostmi a jednotnou to představuje příležitost, zdůraznil Klaus v písemné zdravici delegátům a dodal, že ODS takovou stranou byla.

Strana vyměnila vedení

Občanští demokraté na víkendovém kongresu zvolili na příští dva roky do svého čela dlouholetého místopředsedu a v posledních dvou měsících i úřadujícího šéfa Petra Nečase.

Zcela vyměnili i místopředsedy, a to přesně podle Nečasových představ. Ivan Langer, Petr Bendl a Petr Gandalovič na postech místopředsedů skončili, delegáti je nahradili Jiřím Pospíšilem, Alexandrem Vondrou, Pavlem Drobilem a Pavlem Blažkem.

První místopředsedkyní se stala Miroslava Němcová, která porazila Davida Vodrážku, jenž funkci obhajoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám