Hlavní obsah

ČSSD chce Zaorálka alespoň za místopředsedu Sněmovny

• Aktualizováno
Právo, jov

ČSSD bude prosazovat do vedení Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Po pondělním rozhodnutí rodící se trojkoalice ODS, TOP 09 a VV, ponechat si post šéfa Sněmovny, to Právu řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Jestliže by ale ČSSD s požadavkem neuspěla, Zaorálek by kandidoval na post místopředsedy. „Pokud by se nám nepodařilo uspět, tak předpokládám, že by byl Lubomír Zaorálek naším kandidátem do vedení Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka.

ČSSD dohodu budoucí trojkoalice o rozdělení postů ve vedení Sněmovny kritizuje. „Tato dohoda neodpovídá principu poměrného zastoupení,“ řekl v pondělí Právu úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

„Nevím, z čeho vyplývá nárok ODS na předsedu Poslanecké sněmovny,“ poznamenal Sobotka s tím, že tato funkce by měla náležet nejsilnější straně v dolní komoře nebo hlavní opoziční straně.

Úřadující předseda soc. dem. upozornil, že ani jednu z těchto podmínek ODS nesplňuje. Nejsilnějším klubem ve Sněmovně, 56 poslanci, disponuje právě ČSSD, která prosazuje do křesla předsedy dolní komory stranického místopředsedu Lubomíra Zaorálka. Podle Sobotky o tom ještě chtějí s trojkoalicí jednat.

Zaorálek může být obklopen ženami

Zaorálek nepovažuje za podstatné, zda jsou v čele dolní komory muži nebo ženy. „V tom žádný problém nevidím ani to není podstatné,“ řekl v pondělí Zaorálek Právu na dotaz, co říká tomu, že může být ve vedení Sněmovny obklopen samými ženami.

Podle Zaorálka je důležitější, že není dodrženo poměrné zastoupení, které by podle něj bylo krokem ke zlepšení politické kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám