Hlavní obsah

Učitelé mají mít od roku 2012 o pět tisíc víc, žádají VV

Právo, rsk

Učitelé by měli podle představ Věcí veřejných (VV) dostávat od roku 2012 navíc na odměnách pět tisíc korun měsíčně. Navíc noví učitelé, kteří nastoupí v příštím roce, by měli pobírat základní plat 20 tisíc. Právu to řekl stranický vyjednavač Vít Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta

Článek

VV chtějí do resortu pumpovat v příštích letech další miliardy. Příští rok by do školství měly totiž přitéct dvě miliardy na nástupní platy nových učitelů, v roce 2012 by to mělo být šest miliard a v roce 2013 osm miliard.

„Myšlenkou je, aby od roku 2012 učitelé pobírali ještě zvláštní odměny ve výši pěti tisíc měsíčně. Noví učitelé by tak v příštím roce vstupovali do zaměstnání s tím, že dostanou dvacet tisíc měsíčně a navíc budou moci počítat s tím, že v roce 2012 jejich platy díky odměnám budou činit 25 tisíc,“ řekl Právu Bárta.

První dvě miliardy by měly dorazit z peněz ministerstva obrany. To lze vydedukovat ze slov šéfa klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka, který včera v ČT řekl, že lze v armádním rozpočtu ušetřit dvě miliardy. VV původně chtěly deset miliard z obrany na školství, to ale ODS a TOP 09 odmítly.

A právě o ministerstvo školství se v těchto dnech svádí neviditelná, ale přesto lítá bitva.

O resort totiž podle informací Práva usiluje Jiří Pospíšil, VV ho však brání pro předsedu svých poslanců Josefa Dobeše s argumentací, že jde o klíčový resort z pohledu programu VV. Pospíšil nyní za ODS vyjednává právě kapitolu školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám