Hlavní obsah

Z asistentů se stávají poslanci a leckdy zastíní své šéfy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Asistenti poslanců. Někteří nenápadní, vždy připraveni k ruce svému šéfovi či šéfce. Kariéru tak začínali třeba soc. dem. hejtman Michal Hašek či poslanec Jeroným Tejc, kteří se vystřídali u tehdejšího poslance a současného náměstka nejvyšší státní zástupkyně Zdeňka Koudelky.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„V době, kdy jsem byl asistentem, jsem ještě vůbec neuvažoval, že bych se mohl někdy stát poslancem. Byl jsem student, dostal jsem nabídku od Zdeňka Koudelky a musím říct, že mi to rozšířilo rozhled a určitě mi to pomohlo především v prvních letech, kdy jsem se lépe orientoval v problémech oproti těm, kdo přišlo odjinud,“ popsal Tejc své rozhlížení v politice.

Asistentskou minulost mají i novopečení poslanci soc. dem. Roman Váňa a Jaroslav Foldyna. Váňa byl zaměstnán u olomouckého hejtmana Martina Tesaříka a Foldyna u Vladimíra Laštůvky a senátora Egona Lánského.

Slavnější než šéfové

A co ti kteří zastínili své šéfy? Stránky novin plnily zprávy o tom, jak firma Martina Schustera, asistenta jihočeského lídra ODS Jana Bauera, zázračně dosáhla na státní zakázku, kdy Státní fond životního prostředí hledal dodavatele propagační roadshow k programu Zelená úsporám.

Proslavil se i asistent exposlance ODS Ladislava Libého Luděk Pinta, když učiteli s jedenácti tisíci platu odpověděl na jeho kritiku poslaneckých prebend: „Já bych to nedělal ani za 200 tisíc. O práci nevíte určitě vůbec nic a jen závistivě opakujete mediální bulvární výplody - podejte přihlášku do politické strany a začněte pracovat na tom, abyste se stal poslancem,“ napsal za svého šéfa Pinta a Libý se proti tomu neohradil.

Řada exposlanců, snad aby se nemuseli loučit s prostředím, které jim přineslo tolik zážitků a požitků, se uchytila u svých nástupců jako jejich asistenti či poradci. Anebo se nechali zaměstnat v úřednickém aparátu ve výborech nebo stranických klubech. A tak poslancování za úředničinu vyměnili exposlanci ODS Tomáš Fejfar, Petr Koháček či Tomáš Páv.

Nejnověji se jako asistent uchytil po osmi letech poslancování Petr Bratský ODSS). Pomáhat bude sněmovnímu nováčkovi, starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi ODSS). Zda to bude celé volební období se teprve ukáže, protože Bratský chce na podzim kandidovat do Senátu. Asistovat tedy prozatím hodlá do konce roku za tisícovku měsíčně.

Až na ministra

Z minulých politiků, kteří to dotáhli až do ministerského křesla, lze připomenout pozdějšího ministra spravedlnosti unionistu Pavla Němce, který působil jako asistent u nynějšího předsedy Národní rady tělesně postižených Václava Krásy.

Opačným směrem, z ministerstva a dokonce z postu šéfa Valného shromáždění OSN se na pozici asistenta posunul soc. dem. ministr zahraničí Jan Kavan, který jednu chvíli pomáhal přeběhlíkovi Miloši Melčákovi a radil šéfovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Nyní jde podle tydne.cz jako asistent k poslanci Jiřímu Krátkému.

Jako asistent působí i bývalý unionista, exposlanec Pavel Pešek u Michala Doktora ODS), v minulém období pracoval exposlanec Jiří Bílý u Aleny Páralové, která už letos nekandidovala.

Nejbližší spolupracovníci většinou kopírují politickou příslušnost šéfů, i výjimky se ale zjevují: asistent dlouholetého poslance ODS Jaroslava Plachého Petr Vladovič se loni na podzim trhl a letos se neúspěšně pokoušel o vstup do Sněmovny jako lídr Zemanovců na Zlínsku.

Poslance ODS Borise Šťastného do Sněmovny nyní doprovodil jeho asistent Jan Florián, který poskočil na mandát díky preferencím až z poslední, 36. příčky. I když v době počítání výsledků to vypadalo, že do Sněmovny projde spíše Florián než Štastný. Prý se ve volebním štábu ODS žertovalo, že pak by mohl Štastný dělat Floriánovi asistenta.

Všechny známé i méně známé asistenty ale v uplynulých letech zastínil Lukáš Kohout. Ačkoli nikdy tuto profesi skutečně nezastával, vydával se za něho tak úspěšně, že za sněmovní peníze zcestoval téměř celý svět. Když prasklo, že žádným Kavanovým asistentem není, dostal se až před soud – i tady zabodoval: odešel pouze s podmínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám