Hlavní obsah

Václav Klaus uctil památku obětí z Ležáků

Právo, Ludmila Žlábková
Ležáky

Památku jednapadesáti obětí vypálení osady Ležáky na Chrudimsku, k němuž došlo během druhé světové války v období heydrichiády 24. června 1942, uctily v neděli dopoledne během pietní vzpomínky přímo v památníku obce Ležáky stovky lidí. Nechyběl mezi nimi ani prezident Václav Klaus, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková nebo brigádní generál Jaroslav Klemeš, jeden ze dvou posledních žijících výsadkářů vysazených za války do protektorátu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Václav Klaus nebyl v Ležákách poprvé

Článek

„Naším úkolem je, abychom nedopustili zapomenutí podobných tragédií. Aby nám nevyrostly generace, které nebudou tušit, co se tu stalo. A já jsem velmi rád, že se tu v Ležácích setkává pravidelně tolik lidí. Srovnám-li to s počtem osob, které přijdou na státní svátek na Vítkov, to je malinká část proti tomu, kolik lidí přišlo sem,“ řekl Klaus.

Ve svém projevu varoval i před pocitem, že naše doba nepřináší žádné hrozby, že vítězství svobody a demokracie je trvalé a věčné, že evropská integrace odstranila z našeho prostoru konflikty.

„Nebezpečí je různorodé a nejde pouze o terorismus, ale například i vyprazdňování pojmů státnost a suverenita, o relativizaci územní integrity státu,“ uvedl prezident a upozornil na Maďarsko, kde se opět ozývají hlasy o utiskování menšin. Etnický zákon tu podle Klause dostává přednost před občanským.

Přišly i pamětnice, které jediné přežily

Pravidelnými účastnicemi pietní vzpomínky jsou také sestry Šťulíkovy, které jediné z obyvatel Ležáků přežily jejich vypálení.

„Chodím sem i mimo výročí. Ale i po těch 68 letech je ta vzpomínka bolestivá,“ řekla novinářům mladší z nich, Marie Jeřábková. V době tragédie jí byl jeden rok a spolu s o rok a půl starší sestrou Jarmilou byla uznána schopná poněmčení a odeslána do Německa na převýchovu. Zbývajících 11 dětí z Ležáků bylo odvezeno do polského Chelmna, kde v červenci 1942 zemřely v plynové komoře.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Areál v Ležákách

Ležáky nacisté vypálili v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že z lomu Hluboká poblíž osady udržovali parašutisté vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Dospělí obyvatelé byli odvlečeni do Pardubic a ještě téhož dne bez soudu popraveni. Osada už nikdy nebyla obnovena.

Dnes v ležáckém údolí stojí na půdorysech devíti vyhlazených domů jen strohé žulové náhrobky s vytesaným křížem. Místo je národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Lidicích vzpomínají na oběti války

V Lidicích se v sobotu konal pietní akt připomínající vyhlazení středočeské obce nacisty před 68 lety. Tisíce lidí z Česka i zahraničí si připomněly krutý akt...

Výběr článků

Načítám