Hlavní obsah

Langer: S Bendlem a Gandalovičem tvoříme pápáklub

Právo, Novinky, dan, luk, alt
Praha
Aktualizováno

Petr Gandalovič, Petr Bendl a Ivan Langer jsou tři místopředsedové ODS, kteří z vedení strany na víkendovém kongresu odejdou. Posledně jmenovaný je s nadsázkou označil za pápáklub. V sobotu pronesli všichni tři svůj poslední projev ve funkci.

Článek

Místopředsedové se ve svých projevech především loučili, rekapitulovali a také lehce monitorovali stávající stav strany.

Langer ODS před volbami přirovnal k bezdomovci, který po domech nabízí luxusní hodiny se slevou. Není se proto co divit, že jeho zboží nikdo nechce. "Poškozená značka, otřesená důvěryhodnost, poškozený oslabený lídr, výměna lídra, vnitřní spory a aféry. Prostě jsme ztratili svůj domov, své voliče a byli jsme těmi bezdomovci," řekl.

Strana podle něj doplatila na to, že se nechovala jako firma a poškodila svou značku. Úspěšná volební kampaň už to nemohla dohnat, tvrdí volební manažer strany.

Sázku s volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem o to, kdo vyhraje volby, označil za nejlépe prohranou sázku v životě.

Gandalovič: nezbavili jsme se nálepky strany pro bohaté

Místopředsedové se loučili bez nějaké větší zášti vůči straně, která by na kongresu ráda zvolila do vedení nové lidi a odzvonila tzv. kmotrům.

Foto: Petr Horník, Právo

Odcházející místopředseda ODS Ivan Langer

Petr Bendl řekl, že ač už pozici místopředsedy obhajovat nebude, bude v politice dál aktivní. „Jakoby automaticky se od nás čeká, že jsme k majetku přišli nepoctivě, že politiku děláme jen kvůli vlastním zájmům a jsme skrz naskrz podezřelé existence.“

„Přestaňme se dělit na čisté a špinavé, kmotry a reformátory, hodné a zlé. Tohle nálepkování se s námi potáhne roky. Je navíc krajně rizikové. Ti čistí jsou totiž snadno zranitelní. V politice se může stát z čistého špinavý i bez vlastního zavinění – náhodným záběrem nebo i fotomontáží.“

Poukázal na to, že poptávka po pravicové politice existuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gandalovič na kongresu ODS

Podle Gandaloviče ODS prohrála volby hlavně kvůli tomu, že se nedokázala zbavit nálepky strany pro bohaté. „Navíc jsme dovolili nechat si přilepit nálepku horší: že lidem kolem nás se velmi dobře daří a že my si to s nimi hezky užíváme. Není tolik důležité, nakolik je to pravda, víme, že v politice je bohužel dojem a nálepka to samé jako skutečnost. Své vnitrostranické spory a mocenské zápasy jsme řešili silou a nabíráním členů a dnes nerozhoduje, kdo si začal a na čí straně byla pravda – byla to chyba a nesmíme ji opakovat," řekl Gandalovič.

Doplnil, že strana pak spory řešila vzájemným obviňováním, kdo je větší kmotr, čímž již tak negativnímu vnějšímu obrazu dodali věrohodnosti ve smyslu "vždyť oni to říkají sami“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám