Hlavní obsah

Schwarzenberg a John připomínali ODS reformy a čistší politiku

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na 21. kongresu ODS promluvili v sobotu předsedové dvou stran, s nimiž se občanští demokraté snaží vytvořit koaliční vládu. Karel Schwarzenberg, šéf TOP 09 připomínal, že strany čeká nepopulární práce na reformách. Předseda VV Radek John ODS podpořil ve snaze stranu očistit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na kongresu ODS

Článek

Schwarzenberg zdůraznil potřebu reforem, střízlivého hospodaření a vlády právního státu. "Ve svízelné situaci budeme pracovat na reformě státu, nesmíme se ohlížet po popularitě a potlesku," předpovídal Schwarzenberg.

Podle něj musí všichni cíl dodržet. "Když vidíme, jak dopadávají státy, které příliš dlouho podléhaly politice líbivosti, které občanům nabízely vše, co bylo hezké a příjemné a zapomněly na základy zdravého hospodaření," dodal.

John: Po dvaceti letech opět zásadní změna

Předseda Věcí veřejných Radek John řekl, že strana má příležitost vyslat signál, že to se svou změnou myslí vážně, k čemuž má veškerou jeho podporu.

I on připomněl společnou snahu o vytvoření koalice, která bude fungovat jinak, než dosavadní vlády. "Když zklameme, přinese to jen další frustraci."

John přirovnal výsledek voleb k podobným změnám, kterými Češi prošli v letech 1968, 1989.

Na Kongresu vystoupila i úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

V pondělí o obsazení vlády

Podle Johna by vyjednavači koalice neměli v pondělí řešit pouze rozdělení míst ve Sněmovně, ale i poměry ve vládě. „Podle nás má post předsedy Sněmovny hodnotu jednoho či dvou ministrů a proto bychom se měli dohodnout i na klíči rozdělení ministerstev,“ řekl John novinářům na kongresu ODS.

O tom, kolik ministerstev by chtěli obsadit, nechtěl mluvit. Reagoval pouze na výrok předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který v sobotním rozhovoru pro Právo řekl, že chtějí mít stejně ministrů jako má ODS, která jako silnější by měla navíc pouze premiéra.

„Když chce TOP 09 tolik křesel, kolik bude mít ODS, tak mi chceme jako topka,“ řekl Právu John.

Věci veřejné chtějí na místopředsedkyni Sněmovny nominovat stranickou místopředsedkyni Kateřinu Klasnovou. „Pokud lidé kritizují poslance že nechodí na schůze,  tak věřím že Kateřina bude mít docházku výbornou,“ uvedl John. Dodal, že Klasnová měla nejlepší dispozice se stát funkcionářkou dolní komory, protože politický život poznala jako zastupitelka na Praze 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám