Hlavní obsah

Klaus vzkázal ODS: jste zatím na začátku

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus v sobotu kongresu ODS vyslal vzkaz, že by jeho vztah ke straně mohl být opět vřelý, občanští demokraté by se však museli důkladně obměnit. Odchod Mirka Topolánka podle něj přišel pozdě. Nyní je strana teprve na začátku.

Článek

Klaus osobně nedorazil, jeho zdravici přečetl lídr ODS Petr Nečas. O něm prezident poznamenal, že je dobrým kandidátem na předsedu.

Klaus připomněl, že se se stranou definitivně formálně rozloučil v roce 2008, kdy se vzdal funkce čestného předsedy. Tehdy Topolánkem vedené ODS vyčetl, že se vzdaluje od svých původních ideálů. Mnozí z občanských demokratů tomu podle Klause rozuměli. „Ze stejných důvodů opustila ODS významná část jejích voličů,“ zhodnotil prezident letošní volební prohru strany, kterou zakládal, a jak opakovaně zdůraznil, věnoval jí většinu svého politického života.

Připomněl nestandardní Topolánkovu rezignaci a také „zpochybnění některých dalších známých tváří“. Klaus poznamenal, že strana získala nejméně hlasů ve volbách, nicméně jejich výsledek, který dává většinu pravici, je podle hlavy státu dobrým východiskem.

Klaus také zdůraznil, že ODS vždy odmítala trh pro byznys a jako nástroj lobbistických skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám